Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Ледената девица Хуанита – една от най-добре запазените мумии в света

Ледената девица Хуанита – една от най-добре запазените мумии в света

Ледената девица Хуанита  – една от най-добре запазените мумии в света - изображение

Задължителна атракция за посетителите на музея Santuarios Andinos в Арекипа, Перу без съмнение е мумията Хуанита - една от най-добре запазените мумии в световен мащаб.

Тъмната й коса все още е непокътната, а по кожата на ръцете й почти не се забелязват следи от разлагане.

Според учените Хуанита е на възраст между 12 и 15 години, а е стояла в леда 500 години. Прекалено ниските температури мумифицират тялото и го запазват. Най-вероятно тя е била принесена в жертва по време на някой от традиционните ритуали на инките, за да омилостивят боговете.

Преведено като "царско задължение", кападоха е опитът на инките да гарантират, че най-добрите и най-здрави сред тях са били жертвани, за да успокоят боговете, често като начин да се спре природното бедствие или да се осигури хубава реколта.

След смъртта си, някъде между 1450 и 1480 г., Хуанита остава в планините, докато не е открита през септември 1995 г. от антрополога Йохан Райнхард и неговия перуански партньор по катерене, Мигел Зарата.

Хуанита

 Учените предприемат рискована планинска експедиция. В близост до вулкана Ампата, рискувайки живота си, те се спускат в кратера на вулкана и откриват замръзналото тяло на Хуанита. Освен него, те откриват многобройни погребални предмети, включително керамика, черупки и малки фигурки.

Екипът открива, че смъртта на Хуанита е предизвикана от масивен кръвоизлив от удар по главата. Нараняванията й са "типични за някой, който е бил ударен от бейзболна бухалка".

Животът на Хуанита преди избора й за жертва вероятно не е бил толкова необичаен. Учените успяват да използват ДНК от добре запазената коса на Хуанита, за да създадат времева линия от онези дни и да разберат каква диета е спазвала. Маркерите в косата й показват, че е избрана за жертвоприношение около година преди смъртта й и е преминала от стандартната диета на инките с картофи и зеленчуци към по-елитните храни от животински протеини, заедно с големи количества кока и алкохол.

Хуанита

Откриването на такава добре запазена мумия мигновено създава вълна от интерес в цялата научна общност. В крайна сметка експертите смятат, че в планинските върхове на Андите може да има стотици инки, които все още чакат да бъдат открити.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: allthatsinteresting.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлЛюбопитно