Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Запознайте се с мумифицираната сибирска красавица на 900 години със запазени коса и мигли

Запознайте се с мумифицираната сибирска красавица на 900 години със запазени коса и мигли

Запознайте се с мумифицираната сибирска красавица на 900 години със запазени коса и мигли - изображение

Жената, живяла през средновековието, е открита на ръба на Полярния кръг и е единствената открита досега в проучвани от археолозите некропол, в който са погребани само мъже. Тя е положено в пашкул от мед и козина.

Тази загадъчна жена от XII в., е член на непозната цивилизация от ловци и рибари, властвали в далечния север на Сибир – които изненадващо са поддържали връзки с Персия.

Случайно мумифицирана и вероятно на възраст около 35 г., нежните й черти са все още забележими. Зеленият нюанс на лицето й е в следствие от медните листове, запазили я в гроба й от вечни ледове.

Сибирска мумия

Тя има дълги мигли, впечатляващи зъби и запазена коса.

Освен обици, близо до главата й са открити бронзови надушници, като черепът й е увит в животинска кожа – вероятно еленова – и кора от бреза, които са я запазили в толкова добро състояние.

Жената е погребана с крака, сочещи към реката Горни Полуй – обичай, свързан с религията на този народ, който се среща често в този район. Висока е около 155 см.

Бебе – вероятно момиченце, прекалено малко, за да има зъбки – също е открито по време на летния археологически сезон в Зелений Яр – археологическия обект близо до Салехард. Смята се, че то не е свързано с жената и тялото му не е добре запазено.

Гробът на сибирската мумия

Археолозите Александър Гусев от руския Арктически изследователски център потвърждава, че мумията, увита в медни листи, е първата възрастна жена, намерена в средновековното гробище.

"Някои от костите са зле запазени и не ни позволяват да определим пола, но по лицето ясно виждаме, че е била жена," казва той. "Това променя радикално нашата концепция за това гробище. Отначало смятахме, че там има само възрастни мъже и деца, но ето сега вече имаме и жена. Невероятно е."

Народът, към който принадлежи жената, се прехранвал с лов и риболов на ръба на Арктичния кръг. Фактът, че засега тя е единствената жена сред 35-те проучени гроба на мъже, някои от които със счупени черепи, подсказва, че жената е била с важен социален статус.

Сибирска мумия

В некропола са погребани и деца от двата пола.

Поредица от тестове – включително ДНК анализ – ще бъдат проведени от международния екип, състоящ се от руски и южнокорейски учени.

Д-р Сергей Слепченко, учен от Института по проблемите на северното развитие в Тюмен, казва, че главата е изключително добре запазена заради листовете мед, с която е била увита.

"Жената и детето са от различни гробове, така че не може да кажем, че са свързани," казва той. "Определено не са майка и дете."

сибирска мумия

Анализите и изследванията вероятно ще отнемат около година – и зависят пряко от държавната субсидия. Слепченко се надява да успеят да възстановят лицето на жената.

"По време на естественото консервиране на мумията в почвата, са протекли процеси на гниене. Останалите меки тъкани са пропити с меден разтвор от ритуалните слитъци, с които беше покрито тялото."

Взети са проби от мозъка на мумията, за да бъде извършен палео ДНК анализ.

Проф. Донг-Хон Шин от Сеулския национален университет казва:

"В света има два типа мумиии – изкуствени и естествени. Отлични примери за изкуствено мумифицирани мумии са египетските. Естествената мумификация на телата на погребаните обикновено се наблюдава при определени условия на околната среда – ледник, наличието на медни предмети в гроба, и климата. Те съществуват в пустините и на север. Арктичните мумии, подобни на тези, открити в Зелений Яр, са много редки. Ето защо са уникални."

Учените, изследващи сибирската мумия

"Поради високата степен на запазеност, вътрешните органи на мумиите са също непокътнати, което е представлява изключителен интерес за нашето изследване."

Сред находките от обекта Зелений Яр край Салехард присъстват и няколко бронзови купи, донесени чак от Персия – отдалечена на около 6 000 км от Арктичния кръг.

Червенокос мъж, погребан с бронзова тока, изобразяваща кафява мечка, е сред първите открития на археолозите в отдалечения сибирски некропол.

източник: siberiantimes.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛюбопитноСнимки