Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Произходът на древните гърци е потвърден благодарение на ДНК анализ

Произходът на древните гърци е потвърден благодарение на ДНК анализ

Произходът на древните гърци е потвърден благодарение на ДНК анализ - изображение

Опирайки се на Омировите творби "Илиада" и "Одисея", гърците понякога се фукат с микенските си предци. Но в тези разкази микенците имат легендарен, почти митологичен статут, и не е ясно дали това родство е плод на фантазия или реалност.

Учените вече разполагат с ДНК и са анализирали генома на древните микенци и са открили силна връзка със съвременните гърци.

Ако се поровим още по-назад, става ясно, че микенците също така са свързани с минойците, цивилизация, съществувала през Бронзовата епоха на остров Крит, която се развива и процъфтява преди Микена. Минойците често се сочат като първата европейска цивилизация, която проправя пътя на микенците към континентална Гърция и накрая се превръщат в класическите гърци.

Тази роднинска верига обаче не започва и свършва там. Около 3/4 от предците на микенците и минойците произхождат от Анатолия, днешна Турция. Другата 1/4 може да се проследи чак до Кавказ, днешен Иран. Това означава, че и съвременните гърци произхождат от тези райони.

"Минойците, микенците и съвременните гърци също така имат предци, свързани с древните народи от Кавказ, Армения и Иран. Тези открития предполагат, че се е извършила някаква миграция в Егейския басейн и югозападна Анатолия от изток малко след времето на най-ранните земеделци," казва ръководителят на изследването Йосиф Лазардис.

Проучването е публикувано в журнала Nature и е част от мащабен съвместен проект между Вашингтонския университет, Харвард, Института Макс Планк, Медицинския институт Хауард Хюс, както турски и гръцки археолози.

Повечето от онова, което знаем за древната европейска цивилизация, черпим от импресионистичната литература и откъслечни археологически сведения и находки. Затова добиването на това "твърдо" доказателство ентусиазира изключително много учените. Те успели да извлекат ДНК от зъбите на 19 минойци и микенци, след което го сравнили с 330 други древни генома и над 2 600 генома на съвременни хора от целия свят.

Въпреки че професорът по генетика и медицина и старши ръководител на проучването Георге Стаматояннопулос добавя:

"Повече от 100 години циркулираха много горещо обсъждани теории за произхода на хората от Бронзовата епоха, класическа и съвременна Гърция, включително и за т. нар. идване на гърците в края на второто хилядолетие, хипотезата за 'Черната Атина' за афроазиатския произход на класическата гръцка цивилизация, и известната теория от XIX в. на германския историк Фалмерайер, който популяризира вярването, че потомците на древните гърци са изчезнали през ранното Средновековие."

Въпреки че пъзелът все още има липсващи парченца, част от загадката може би е решена.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки