Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Археолози откриват древна китайска рецепта за бира на 5000 години

Археолози откриват древна китайска рецепта за бира на 5000 години

Археолози откриват древна китайска рецепта за бира на 5000 години - изображение

Ново проучване предполага, че китайците доста са обичали да пийват бира... преди 5000 години. Археолози откриват най-ранните преки доказателства за създаване на бира в Китай, а в находището е оборудване, което датира от 3400-2900 година пр.Хр. Заедно с тази археологическа находка, учените провеждат анализ на древните керамични съдове, които са открили, разкривайки рецептата за бирата.

"Доколкото ни е известно, данните ни осигуряват преки доказателства за производството на бира в Китай, което показва, че напредналите техники за пивоварни са от преди около 5000 години" - заявяват изследователите на проучването, което по-късно е публикувано в бюлетин на Националната академия на науките.

Изследванията показват още, че в бирата си древните китайци са използвали ечемик, което е изненадващо за учените, тъй като те предполагат, че отглеждането му пристига в Китай около 1000 години по-късно. Ечемикът се използва от китайския народ още от преди 2000 години, но тези нови открития показват, че са стигнали далеч в неговото отглеждане, много преди да го отглеждат във фермите за храна.

Интересното е, че това не са най-ранните доказателства за варене на бира. Бирата пътува в човешката история още от преди 10 000 години. Точният й произход е неясен, но археолозите са открили ранни изображения на бира и пивоварни в някои части на древен Ирак и Египет. Някои проучвания дори сочат, че произхода на бирата се свързва с възхода на човешката цивилизация.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлГеографияИсторияЛичностиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиРецептиСнимкиОрганизацииВидеоХрани и ястияЛеченияСпортНаправления в медицинатаБотаникаКомпании и организацииОткритияХранене при...АнкетиДиети