Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Кой друг освен Илън Мъск има грандиозни планове за изпращане на хора на Марс?

Кой друг освен Илън Мъск има грандиозни планове за изпращане на хора на Марс?

Кой друг освен Илън Мъск има грандиозни планове за изпращане на хора на Марс? - изображение

Несъмнено човекът, който оглавява всички новини и заглавия, свързани з космоса и аеронватиката, е Илън Мъск. Наскоро той разкри амбициозния си план за колонизиране на червената планета. Но вероятно няма да ви изненадаме, като ви съобщим, че той не е единствения, който отправя замечтан поглед към Марс.

Американската аерокосмическа и оръжейна компания Lockheed Martin също разкри грандиозните си планове за изпращане на хора на Марс – програмата е наречена Марсиански базов лагер. Те обявиха плановете си на всеослушание преди Мъск, но сега добавят нови подробности около това как ще постигнат заветната мечта на човечеството. Това се случи на Международния конгрес по аеронавтика в Австралия.

Lockheed възнамеряват в тясно сътрудничество с NASA (ако америакснката космическа агенция приеме предложението им) да построят обитаема станция в орбита около Луната, наречена Deep Space Gateway. Марсианският базов лагер ще бъде построен на станцията още преди изпращането му към Марс, далеч от гравитацията на Земята.

Ракетата за многократна употреба на Lockheed Martin
Апаратът за приземяване и отлитане от марсиаснката повърхност

Първоначално марсианската станция само ще обикаля около червената планета. Освен това космическият апарат ще пренася апарат за приземяване за многократна употреба – Маrs Ascent/Descent Vehicle (MADV), който ще се скачва и разкачва със станцията, за да транспортира и прибира астронавти от повърхността на Марс. Капацитетът на апарата ще е 4 астронавта и те ще могат да прекарват до две седмици на червената планета, преди да се върнат за презареждане на станцията.

"Изпращането на хора на Марс винаги е било научна фантастика, но днес сме способни да го направим реалност," казва Лиза Калахан, вицепрезидент и генерален мениджър на търговския отдел на Lockheed Martin.

Космическата станция ще разполага с четири основни секции, в които ще има 4 огромни осека със слънчеви панели, две нива за криогенно гориво, два отсека за складиране и два хабитата с пространство за живеене за астронавтите. Станцията ще използва като гориво течен водород и течен кислород, които ще се извличат от леда на Марс или луните му Деймос и Фобос.

Космическата станция на Lockheed Martin
Космическата станция на Lockheed Martin

Космическият апарат на NASA Орион ще е командната палуба на цялата станция. Lockheed се надяват, че могат да изградят цялата космическа станция в рамките на 10 години, като мисията на екипажа й ще трае 1000 дни (3 години отиване и връщане).

Новото в плана на Lockheеd Martin е апарата за приземяване. За кацането на повърхността на Марс той ще използва ракетни двигатели, подобно на ракетите Falcon 9 на съперника им Space X.

NASA все още обмисля възможностите за проучвания в открития космос и не е ясно дали концепцията на Lockheed Martin някога ще получи зелена светлина. Но сравнени с идеите на Мъск, този план изглежда малко по-изпълним, тъй като е основан на вече изпробвани технологии.

Кой ще спечели космическата надпревара? Мъск? Lockheed Martin или NASA? Или в състезанието ще влезе нов играч? Само бъдещето ще покаже. 

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияПсихологияЛюбопитноОрганизации