Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Селфи на Марс - мисията възможна

Селфи на Марс - мисията възможна

Селфи на Марс - мисията възможна - изображение

Космическата сонда InSight на НАСА изглежда обича да се показва и не е срамежлива. Космическият апарат използва камера на роботизираната си ръка, за да направи първото си селфи - мозайка, съставена от 11 изображения. Това е един и същ процес на обработка на изображения, използван от мисията Rover на Curiosity на НАСА, в която са заснети много припокриващи се картини и по-късно са направени в една мозайка. Видими на снимката са слънчевият панел и цялата палуба на сондата, включително научните инструменти.

През следващите седмици учените и инженерите ще преминат през трудолюбивия процес на вземане на решение къде в това работно пространство трябва да бъдат поставени инструментите на космическия кораб. След това ще накарат роботизираната ръка на InSight да настрои внимателно сеизмометъра и топлочестотна сонда на избраните места. И двете работят най-добре на равна повърхност, а инженерите искат да избегнат поставянето им на скали, по-големи от около 1,3 см.

селфи на Марс

"Отсъствието на скали, хълмове и дупки означава, че ще бъде изключително безопасно за нашите инструменти", заяви главният изследовател на InSight Брус Банер от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния. "Това може да изглежда като доста просто място, ако не беше на Марс, но се радваме да го видим."

Експертният екип на InSight съзнателно избира район за кацане в Elysium Planitia, при който няма скали. Въпреки това, мястото на кацане се оказва дори по-добро, отколкото са се надявали.

Очаква се през следващите няколко дни учените да установят къде сондата да постави своите работни уреди, които ще спомагат за изследване на почвата на Червената планета. Космическият апарат кацна на Марс на 26 ноември.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: mars.nasa.gov

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл