Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука НАСА планира да създаде гигантски магнитен щит и да направи Марс обитаем

НАСА планира да създаде гигантски магнитен щит и да направи Марс обитаем

НАСА планира да създаде гигантски магнитен щит и да направи  Марс обитаем - изображение

Учените от НАСА предложиха дързък план, който може да възвърне атмосферата на Марс и да направи червената планета обитаема за бъдещите поколения и човешки колонии.

Чрез създаването на огромен магнитен щит в космоса, който ще предпазва Марс от слънчевите ветрове, космическата агенция казва, че може да възстанови атмосферата на червената планета и да тераформира марсианската среда, така че по повърхността на планетата отново да потече вода.

Въпреки че Марс изглежда като един далечен студен и безводен свят, учените смятат, че някога е притежавала гъста атмосфера, която е можела да поддържа океани, пълни с течна вода, и по-топъл климат, който е бил подходящ за живот.

Според изследователите Марс е изгубил всички тези необходими за поддържане на живота изисквания, когато защитното му магнитно поле се е сринало преди милиарди години и слънчевите ветрове /високоенергийни частици, изстреляни от Слънцето/ започнали да рушат атмосферата на червената планета.

Днес последните симулации на американската космическа агенция предполагат, че може би съществува естествен начин за възстановяване на марсианската атмосфера, който не изисква взривяването на огромни термоядрени бомби, както преди време предложи Илон Мъск.

Вместо това НАСА смята, че достатъчно мощен магнитен щит би могъл да замести магнитосферата на Марс и да даде възможност на планетата да възстанови собствената си атмосфера.

Според високопоставения служител на НАСА Джим Грийн, създаването на "изкуствена магнитосфера" между Марс и Слънцето хипотетично може да защити червената планета и да увеличи магнитната опашка, която ще се простира проследи зад защитното поле.

"Тази ситуация ще елиминира голяма част от активирани от слънчевите ветрове ерозионните процеси, които се случват в йоносферата и горната част на атмосферата, което ще позволи на марсианската атмосфера да увеличи с времето налягането и температурата си," пише в доклада на НАСА.

Екипът от учени признава, че тази теория звучи малко фантастично, но те прилагат като доказателство опитите за създаване на миниатюрна магнитосфера, която да защитава астронавтите и космическите апарати от космическата радиация и смятат, че същата технология може да защити и Марс.

Според симулациите на учените слънчевите ветрове бъдат възпрени от магнитния щит, марсианската атмосфера ще си възвърне половината от земното атмосферно налягане и то в рамките на няколко години.

Със сгъстяването на атмосферата учените предполагат, че марсианският климат ще се затопли с около 4 градуса Целзий, което ще бъде достатъчно за разтапянето на ледовете от въглероден диоксид в северната полярна шапка.

Ако това се случи, въглеродният диоксид в атмосферата ще помогне за задържането на топлината подобно на Земята, което ще задейства парниковия ефект, който ще стопи ледовете на Марс и по повърхността на червената планета ще потекат реки и океани.

Ако всичко това се случи, както очаква екипът – а да си признаем, това е доста фантастична хипотеза – в рамките на няколко поколения Марс може да се превърне в планета, подобна на Земята, с подобни условия за живот.

"Ако това може да бъде постигнато в рамките на един човешки живот, колонизацията на Марс може би не е толкова далеч."

източник: sciencealert.com

по материала работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации