Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Фелисит – първата астрокотка, летяла в космоса

Фелисит – първата астрокотка, летяла в космоса

Фелисит – първата астрокотка, летяла в космоса - изображение

Броят на животните, изпратени в космоса, е изненадващ, а разнообразието им – още по-голямо: кучета, маймуни, костенурки и разбира се, най-голямото (и в много случаи най-глупаво) животно – човекът. Вероятно не знаете, но в космоса са летели и представители на семейство котки – едни от най-обичаните домашни любимци на планетата.

Фелисит официално е първата "астрокотка". Тя е изстреляна в космоса на 18 октомври 1963 г. от френска база в Хамагир, Алжир. По това време Съветският съюз и САЩ вече в условията на Студената война и току-що са започнали да изпращат хора в космоса. Те вече са изпробвали влиянието му върху маймуни и кучета – като известната Лайка. Франция се опитва да ги догони в космическата надпревара и поради незнайни причини решава да го направи с котки. Котката Фелисит полита на френската ракета Вероник AG1, която се изкачва на поне 157 км над алжирската пустиня.

Въпреки че подробностите за това знаменателно събитие са много малко и доста неясни, със сигурност знаем, че полетът е продължил около 15 минути. Това означава, че Фелисит е прекарала поне 5 минути в безтегловност, като вероятно не се е насладила особено на пътуването. Котката се завръща на Земята в капсулата си с парашут.

Фелисит

След приземяването френските учени от Образователният център за авиация и медицински изследвания (CERMA) проучват мозъчните вълни на Фелисит, за да разберат дали те са се променили по някакъв начин след пътуването. Въпреки че не разполагаме със сведения за тези изследвания, учените отбелязват, че пухкавата прелест е дала своя ценен принос за науката.

За съжаление, след два или три месеца Фелисит е приспана, за да могат учените да изследват мозъка й. Според някои твърдения на борда на френската ракета трябвало да лети друга котка – котаракът Феликс, но той мистериозно изчезнал по обяд същия ден. Така бил заменен с една от 13-те котки, "обучени" за мисията. Самата Фелисит е бездомна, взета от улиците на Париж.

На 24 октомври е изстреляна втора ракета с друга котка на борда, чието име е неизвестно. За съжаление, тя не оцелява по време на полета, а паралелно с нея си отива и френската космическа програма.

Историята на Фелисит със сигурност е странна и за съжаление е потънала в пясъците на времето. Тя е едно от многото смели животни, изпратени против волята си в космоса, за да могат хората да разберат как той влияе върху живите организми и по-специално върху бозайниците.

Днес един ентусиаст, узнал наскоро историята на Фелисит, желае да й изгради бронзова статуя, с която да почете подвига й. Пожелаваме му успех.

по статията работи: Величка Мартинова

източник и снимки: iflscience.som; gizmondo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации