Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Юрий Гагарин и Восток 1: какво не знаем за тях

Юрий Гагарин и Восток 1: какво не знаем за тях

Юрий Гагарин и Восток 1: какво не знаем за тях - изображение

Преди 56 години, на 12 април 1961 г., руският космонавт Юрий Гагарин става първия човек, летял в космоса. Ракетата носител на космическия апарат Восток 1 е изстреляна от космодрума Байконур в 6.07 часа местно време. Достигайки безпрецедентна скорост за пилотиран полет, капсулата преодолява гравитационното притегляне на Земята и навлиза в орбита около планетата. Восток прави една пълна обиколка и отново навлиза в атмосферата, приземявайки се на съветска земя.

Ето шест малко известни факта за историческата мисия на Гагарин.

Колко време прекарва Гагарин в космоса?

Юрий Гагарин

Мисията продължава 108 минути – обиколката около Земята със скорост 28 000 км/час отнема по-малко от час и половина. Траекторията на апарата не е напълно кръгла и Восток 1 се движи на максимална височина 325 м, преди да забави скоростта си до степен, в която бива притеглен отново в атмосферата.

Какво представлява Восток 1?

Восток 1

Руският космически апарат представлява капсула със сферична форма, проектирана да елиминира промените в центъра на тежестта. По този начин Восток 1 осигурява известен комфорт на пилота, независимо от ориентацията на апарата. Онова, за което не е проектиран, е да се приземява с човек на борда.

За разлика от по-късните руски космически апарати, като съвременната капсула Союз, Восток 1 не е снабдена с тръстери, които да намаляват скоростта му, когато навлиза в земната атмосфера. Поради тази причина Гагарин се налага да се катапултира, преди да достигне земята, на височина около 6.5 км.

Тъй като постижението нямаше да бъде определено като първата успешна пилотирана мисия в космоса, освен ако не включва и пилотирано приземяване, руснаците запазват тази малка подробност за себе си при официалното представяне на историческото събитие пред пресата.

Какво възпрепятства по-ранните мисии да навлязат в орбиталната зона?

С една дума: скоростта. За да преодолее гравитационното притегляне на Земята, корабът трябва да достигне скорост от 28 000 км/час, или 8 км/сек. Преди мисията Восток 1 нито една ракета не е разполагала с достатъчно мощ, за да го направи. Кръглата капсула, подобна на гюле, помага на ракетата и космическия апарат да достигнат необходимото ускорение.

Как тестват Восток преди мисията на Гагарин?

Няколко седмици преди това прототип на кораба на Гагарин – Восток 3КА-2 – извършва една пълна обиколка около Земята, пренасяйки човешки манекен с реални размери, наречен Иван Иванович, и куче на име Звездочък. Иван по-късно е продаден на търг на аукционната къща Сотърби през 1993 г.

Кой е Юри Гагарин?

Юри Гагарин Юри Гагарин е 27-годишен (много чаровен и фотогеничен) пилот от съветските военновъздушни сили. След триумфалното си завръщане той веднага се превръща в национална звезда, прекалено ценна, за да бъде изпращана на подобни рисковани, макар и героични, мисии.

По ирония на съдбата, точно когато съветите му позволяват още веднъж да се разходи в космоса, той умира при инцидент по време на рутинна тренировъчна мисия. Името на Гагарин остава нарицателно за герой дори след разпадането на Съветския съюз. За разлика от статуите на руските комунистически лидери, неговите все още се извисяват из руските градове.

Съвременните космонавти спазват свещена традиция в деня, в който летят в космоса. Тя е останала още от деня, в който Гагарин извършва историческия си полет и е част от подготвителните му действия. По пътя към площадката за изстрелване автобусът, транспортиращ членовете на екипажа, спира, за да могат те да изскочат и да "пуснат една вода" – точно както прави Гагарин сутринта, в която пренаписва човешката история.

Космодрумът Байконур все още се употребява

Космодрумът Байконур

Последният завет на историческия първи полет в космоса е площадката на космодрума в Байконур. От нея все още се изстрелват руски космически ракети, включително космонавти към Международната космическа станция.

Байконур е един от няколкото космодрума, използвани от Руската федерална космическа агенция (Роскосмос), но не се намира в Русия. Обектът е разположен в Казахстан – страна, която бе част от Съветския съюз.

по статията работи: ВеличкаМартинова

източник: livescience.com

снимки: nationalgeographic.com; sanfranciscoplasticsurgeryblog.com; youtube. com; kramola.info

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации