Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените засекли вода на една от първите открити екзопланети

Учените засекли вода на една от първите открити екзопланети

Учените засекли вода на една от първите открити екзопланети - изображение

През 1995 г. астрономите откриха първата екзопланета, която обикаля около звезда, подобна на Слънцето. Днес с помощта на иновативна технология, учените засякоха вода в атмосферата й.

Планетата е наречена 51 Pegasi b, намира се на 51 светлинни години от Земята и астрономите я наричат още горещия Юпитер – газов гигант, който орбитира много близо до звездата си. Малко вероятно е водата да е в течно състояние, по-скоро под формата на пара в атмосферата на планетата. Въпреки това откритието е много важно, тъй като то проправя нов път за наблюдението и изучаването на екзопланетите.

Повечето планети, които сме открили и изучили досега, са били засечени благодарение на транзитния метод, при който планетите преминават пред звездите, около които се движат. В настоящото изследване Джейн Бъркби от съвместния център по астрофизика Харвард-Смитсониан, е била ръководител на екипа, изследвал звездата 51 Pegasi, както и планетата до нея.

Посредством огромния телескоп в Чили, учените успели да наблюдават орбитата на планетата 4 часа /51 Pegasi b извършва един пълен кръг за 101.5 час или 4.2 дни/. Така те успели да наблюдават промяната в светлината, докато планетата се движела.

Поради тази нестабилносът на светлината, която се променяла от червения към синия край на спектъра заради Доплеровия ефект, екипът разгадал от какво е съставена атмосферата на планетата. А именно вода и учените казват че твърдението им е подплатено с необходимите доказателства.

Въпреки че 51 Pegasi b е първата открита екзопланета, която обикаля около звезда, подобна на Слънцето, тя не е първата планета, която астрономите забелязаха извън Слънчевата система. Това е HD 114762 b, газов гигант, открит през 1989 г. През 2012 г. бе потвърдено, че той е планета, обикаляща около бинарна звезда. Преди това се смяташе, че PSR B1257 + 12 B – планета, обикаляща около пулсар, открита през 1992 г. – е първата открита езкопланета.

Новото изследване е изключително важно, тъй като ни предоставя нов метод за проучване на атмосферата на екзопланетите. Ако можем да използваме същата технология и при изследването на други светове, човечеството ще разшири неимоверно знанията си за другите екзопланети в нашия ъгъл на космоса.

Освен това водата е най-важното изискване за поддържането на живота такъв, какъвто го познаваме. Въпреки че планета като тази е малко вероятно да е обитавана, колкото повече вода откриваме в галактиката, толкова по-добре за астрономията и физиката.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниИсторияПсихологияОрганизации