Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Навършиха се 60 години от изпращането на кучето Лайка в космоса

Навършиха се 60 години от изпращането на кучето Лайка в космоса

Навършиха се 60 години от изпращането на кучето Лайка в космоса - изображение

Преди точно 60 години човечеството изпрати първото живо същество в орбита. На 3 ноември 1957 г. Съветският съюз качва на борда на сателита Спутник 2 куче на име Лайка. Това събитие се случва само месец след като руснаците са поставили началото на космическата ера и надпреварата за покоряване на космоса по време на Студената война – първият сателит Спутник 1 е изстрелян на 4 октомври.

Но Лайка всъщност не е първото животно в космоса. Тази чест е оказана на няколко плодови мушици от вида друзофила, които през февруари 1947 г. САЩ изстрелват със суборбитална мисия (при суборбиталните полети космическият апарат не достига т. нар. "първа космическа скорост – 7.9 км/сек. и не навлиза в околоземна орбита). Съветският съюз започва да изстрелва кучета в суборбиталния космос в началото на 50-те години.

Спутник 1 тежи 83 кг и представлява сфера с размерите на плажна топка, която в общи линии издава периодичен сигнал и обикаля около Земята. Спутник 2 е много по-голям и с много по-сложно устройство. Той тежи 508 кг и разполага с научна телеметрия, както и кабина за Лайка. Самото кученце е с малки размери и е прибрано от улиците на Москва.

Спутник 2 е самоубийствена мисия за Лайка – сателитът не е проектиран да се прибере безопасно на Земята.
Телеметричните данни показват, че Лайка оцелява по време на изстрелването – така твърди Анатолий Зак от RussianSpaceWeb.com. Първоначално съветските вестници твърдят, че кучето е умряло, без да се мъчи, след цяла седмица в орбита около Земята. Но тези твърдения се поставят под съмнение.

"Десетилетия по-късно няколко руски източници разкриват, че Лайка оцелява в орбита 4 дни, след което умира вероятно в агония в силно нагорещената кабина. Според други сведения прегряването на кученцето и смъртта му настъпват само 5 или 6 часа след началото на мисията," казва още Зак.

Батериите на Спутник 2 се изтощават на 10 ноември 1957 г. и космическият апарат спира да излъчва информация към Земята.

"След изключването на всички системи, космическият апарат продължава да обикаля около Земята до 14 април 1958 г., когато навлиза отново в атмосферата след 2570 извършени орбити (според други източници броят им е 2 370) или 162 дни в космоса. Много хора твърдят, че са видели огнената опашка на Спутник 2, докато прелита над Ню Йорк и достига региона на Амазонка в рамките на 10 минути по време на спускането си през атмосферата."

Изстрелването на Спутник 2 е едно от трите космически събития, които разтърсват САЩ през 1957 г. и предизвикват широко безпокойство сред американците относно технологичните способности на нацията особено в състоянието на Студена война. Другите две разбира се са изстрелването на Спутник 1 и проваленото вдигане на 1.6 килограмовия тестови уред Вангард – първия сателит на САЩ. Ракетата носител експлодира по време на живо предаване, само секунди след изстрелването.
Но американците не се отказват и на 31 януари 1958 г. успешно вдигат в орбита около Земята сателита Експлорър 1.

Изпращането на човек в космоса отнема още няколко години. Събитието е крайъгълен камък за човешката история и космическата ера. На 12 април 1961 г. Съветският съюз изстрелва в орбитална мисия космонавта Юрий Гагарин и дори успява успешно да го върне на Земята.

Следващото по ред паметно събитие е стъпването на Луната, когато САЩ набира скорост и изпреварва руснаците в космическата надпревара. Това се случва на 11 юли 1969 г. с мисията Аполо 11. Нийл Армстронг е първия човек, разходил се по лунната повърхност.

В космоса са изпращани и много други животни – маймуни, примати, котката Фелисит, костенурки. Днес хората продължават да изпращат опитни животни с космическите апарати: жаби, морски свинчета, гущери, бръмбари, паяци, оси.

Шестдесет години след изпращането на Лайка, хората вече са отправили поглед към далечния космос и планират в близките 10 години да стъпят на Марс. Без съмнение при първите мисии към червената планета (пилотирани или безпилотни), ще бъдат изпратени и животни. Но името на кученцето Лайка никога няма да бъде забравено.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: space.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизацииЗдравни съветиАнкетиСпортВидеоНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина