Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Топ 15 най-опасни породи кучета

Топ 15 най-опасни породи кучета

Топ 15 най-опасни породи кучета - изображение

Всеки е виждал предупредителна табела на врата на някоя къща, гласяща "Внимание, зло куче"!. И също така всеки е чувал ужасяващи истории за инциденти с кучета, нахвърлили се върху човек с тежки или дори фатални последствия за жертвата. И въпреки че определението "опасно" или "кръвожадно" куче не може и не бива да се дава с лека ръка на всички представители на определена порода, тъй като има много други фактори, предопределящи поведението и реакциите на животното в дадена ситуация, някои видове се ползват с по-лоша слава от други и за това си има обективни причини.

Или иначе казано – ако искате вашият четириног приятел не просто да маха радостно с опашка, когато ви види, а да е готов да се нахвърли върху всеки, когото счете за недружелюбно или агресивно настроен, бихте могли да се спрете на куче от някоя от тези 15 породи. За да развиете тези качества у него и съответно – за да потиснете тези му импулси – ще трябва да положите специални усилия при възпитанието на животното, но знайте, че в крайна сметка вие ще сте тези, които ще носят отговорност за постъпките му.

Дори да нямате и да не планирате да си взимате куче, за вас ще е от полза да сте наясно с особеностите в нрава и поведението на тези 15 породи, тъй като кучетата са най-популярният домашен любимец в градска среда, наред с котките, и бихте могли да се озовете очи в очи с животно, склонно към агресивно поведение, особено ако бъде стимулирано волно или неволно от вашите действия.

Тоса ину

Тази японска порода кучета, чието име произлиза от това на префектурата Тоса, се характеризира с голям размер /до 80 см и за двата пола/, масивно, набито телосложение и изключителна физическа сила. Първоначално Тоса ину е развъждан като бойно куче, а в наши дни – като куче пазач. Тъй като има твърд и упорит характер, дресирането му не е от най-лесните. Породата е считана за агресивна и в някои страни притежанието на куче Тоса ину е забранено от закона.

Американски бандог

Тази хибридна порода е резултат от кръстосването на американски питбул териер с неаполитански или американски мастиф. Имайки доминантен характер, тези кучета не бива да бъдат отглеждани от хора без опит във възпитаването и дресирането на животни, тъй като могат да станат агресивни. Американският бандог не е бойно куче, но има успешни опити за дресирането му като такова. Характерно за него е, че не обича да лае, откъдето идва и прозвището му "тихият омиротворител".

Кане корсо


Още едно куче от рода на мастифите, само че с италиански произход. Известно като "куче на мафията" заради всеотдайната си привързаност към членовете на семейството, с което живее и жестокостта към всеки, когото счете за техен враг, кане корсо е едро, мускулесто и мощно животно с изненадваща предвид габаритите му грациозност. Много важно при отглеждането му е да започне да се социализира възможно най-рано, тъй като по природа е много подозрително към всички непознати. Считано е за наследник на бойните кучета, използвани от римляните в битки.

Бултериер

Бултериерът е известен с прозвището "Гладиаторът на кучешката раса" и не е от породите, които подхождат на човек без опит в отглеждането на куче, тъй като е доста своенравен, безкрайно енергичен и раздразнителен. Създаден през XIX век с конкретното предназначение да унищожава дребни вредители и да участва в кървави спортове с животни, днес бултериерът се ползва с не особена добра репутация поради многото случаи на инциденти с деца и по-малки животни, и е забранен със закон в много държави.

Родезийски риджбек

Известен още като африканското лъвско куче, риджбекът има изключителни ловни качества и най-силната захапка от всички породи кучета. Извънредно мощни и бързи, тези кучета са способни да удържат лъв, леопард или бивол до идването на ловеца и имат неизчерпаеми запаси от енергия. По тази причина отглеждането им в домашни условия е трудно, а огромната привързаност, която развиват към стопаните си, си има отрицателна страна – въпреки природната им интелигентност и сдържан нрав, до такава степен са резервирани към непознати, че могат да разчетат погрешно дадено действие и да нападнат потенциалния си враг с тежки последствия за него.

Дого Аржентино

Тази порода бойни, ловни кучета, създадени чрез кръстоската на кордобското бойно куче с чистокръвни породи, е забранена за отглеждане в Обединеното кралство, Украйна, Исландия, Австралия и Сингапур, както и в Ню Йорк Сити, въпреки че присъщата за оригиналната селекция от 30-те години на миналия век агресивност на Дого Аржентино е изкоренена в хода на развитието й.

Бурбул

Подобно на родезийския риджбек бурбулът произхожда от Южна Африка и има за основно предназначение охраняването на имот или ферма. При неумело възпитание може да стане извънредно опасен, а фактът, че бурбулът е способен да надвие леопард и да измести от мястото му препятствие с тегло 400 кг, е красноречив за степента на пораженията, които може да нанесе на потенциалния си враг. Породата все още не е призната от всички киноложки федерации по света, тъй като е сравнително млада, макар произходът й да е древен.

Гул Донг

Известен още като пакистански булдог, този род едрогабаритни кучета /достигат ръст 90 см и тегло 90 км/ е създаден чрез кръстосването на пакистански мастиф с пакистански бултериер с основно предназначение да участват в битки. За да бъде гледан в домашни условия, Гул Донг трябва да бъде трениран и дресиран от опитен стопанин, способен да наложи волята си над неговата.

Басенджи

Едно от най-малките като размер и най-древни кучета, включени в тази класация, известно още като африканско нелаещо куче или конго-териер. Много характерни за басенджи са неумението му да лае /вместо това издава всевъзможни забавни звуци/, завитата като геврече опашка и обърнати напред щръкнали учи. Очевидно е, че басенджи не би могло да нанесе пораженията, на които са способни повечето от гореописаните породи, но не подценявайте това куче, чийто образ може да бъде открит на множество египетски фрески. Ако бъдат лишени от внимание и не им се осигуряват достатъчно разходки, басенджи могат да станат трудно контролируеми, а подозрителността им към непознати да прерасне в агресия.

Санбернар

Санбернарите са едни от най-едрите кучета изобщо, достигайки тегло от 100 килограма и ръст 85 сантиметра. Създадени от монасите от Санбернарския манастир, намиращ се в Алпите, тези кучета се ползват със славата на самоотвержени спасители, каквито действително са, което обаче не означава, че не могат да бъдат деструктивни. Подобно на другите породи, отличаващи се с особено големи размери, те трябва да бъдат обучавани компетентно от съвсем малки и най-вече да се социализират, така че да контролират поведението си, когато някой извън близкото им обкръжение навлезе на тяхна територия.

Американки булдог

За отглежданото в градска среда куче от породата американския булдог също е много важно да се социализира от рано и да бъде под грижите на вещ и всеотдаен стопанин, способен да се наложи над упорития му характер. Имайки много силен защитнически инстинкт, което е характерно качество за кучетата пазачи, американският булдог, който е по-висок и по-слаб от английския си роднина и на който можете да разчитате за охраната на едрия рогат добитък и недопускането на дребни вредители в обора ви, се отнася крайно подозрително и нерядко враждебно към непознати хора и кучета.

Немски дог


Известен още като немски мастиф или датски дог, немският дог /на английски Great Dane/ е едно от най-високите кучета, достигайки човешки ръст, когато се изправят на задните си лапи. Въпреки че е много любвеобилен и се привързва силно към членовете на домакинството, ако не бъде отглеждан и възпитаван правилно, немският дог, чието оригинално предназначение е било да се използва за лов на глигани и елени, може да стане много недоверчив и агресивен спрямо всички нови за него субекти и ситуации, включително към непознати хора и животни.

Фила Бразилиеро


Ако искате да имате голямо, смело и лоялно куче, взимайки фила бразилиеро, по-известно като бразилски мастиф, няма да сбъркате, но имайте едно наум, че не се препоръчва да избирате тази порода при липса на опит в отглеждането и най-вече възпитанието на куче със силно развити защитнически и териториални инстинкти. Фила Бразилиеро носи ДНК-то на английски мастиф, блъдхаунд, булдог и рафайерос и е отличен преследвач и ловец. Поради особения му темперамент и склонност към агресивно поведение при неправилно възпитание, този мастиф е забранен за отглеждане в домашни условия в много страни.

Преса Канарио


Ако смятате да отглеждате куче в апартамент, тази порода е един от най-неудачните избори, които бихте могли да направите. Същото се отнася и за хората без опит във възпитанието на куче от подобен тип, а именно едро и мощно животно с доминиращ характер, което задължително трябва да носи намордник при извеждането му на публични места, тъй като може да стане много агресивно и да нанесе сериозни поражения не само на други кучета, но и на случайни хора. В това няма нищо чудно, предвид факта, че породата е селектирана с цел участието им в кучешки боеве.

Акита ину

Също като Тоса ину – първото животно, представено в тази статия – акита е японско куче, носещо името на префектурата, от която произлиза – планинска област в страната на изгряващото слънце. Акита ину има и американска разновидност, а освен това е разпространено в Европа в средата на миналия век. Симпатично, интелигентно и много предано животно, акита проявява чудесен темперамент, ако бъде отглеждано правилно, но може да се превърне в истинско бедствие, ако се окаже в неопитните ръце на човек с мекушав характер и неправилен подход, неспособен да му вдъхне респект и да овладее някои от инстинктите му.

Още по темата:

3.1, 19 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСпортНормативни актовеЛичностиАнкетиПсихологияВидеоСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина