Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Огромни количества вода откриха на Марс

Огромни количества вода откриха на Марс

Огромни количества вода откриха на Марс - изображение

Учените твърдят, че са идентифицирали значителни депозити от вода, изключително близо до повърхността на Марс – откритие, което може да се окаже от изключително значение за бъдещите изследователски мисии до планетата.

Откритията, публикувани в научното списание Science, са направени от екипа на Колин Дундас от американския институт за геологически проучвания в Аризона. За постижението е виновен специален високотехнологичен инструмент на борда на мултифункционалния космически апарат Mars Reconnaissance Orbiter, изпратен през 2005 г. в орбита около Червената планета.

Лед на Марс
Спътникови снимки на Mars Reconnaissance Orbiter: със синьо е маркиран ледът

Учените са открили осем региона, разположени на средна географска ширина, където по ерозиралите стръмни склонове, речни брегове или скали, се виждат огромни прорези от лед. В някои области ледът е с дебелина 100 м и скрит само на 1-2 м под повърхността на Червената планета. 

Нещо повече, ледът очевидно е на слоеве, които приличат до някаква степен на седиментните пластове на Земята. Това означава, че ледовете може би отразяват различни геологически периоди от историята на Марс.

„Това ни дава много по-детайлен поглед към вертикалната структура на някои от ледовете на Марс и ни показва, че те са покрити с тънък слой от отломки и в някои случаи имат ясни пластове,“ казва Дундас за английския научен сайт IFLScience.

„Ключовият факт тук е, че на Марс има ледени пластове, сравнително плитко под повърхността.“

Учените вече знаят, че на Марс има воден лед, но новото изследване подчертава колко близо до повърхността е разположен той на средните географски ширини на планетата. Това го прави достъпен за бъдещи изследователски мисии до Червената планета, като роувъра ExoMars на Европейската космическа агенция, който се очаква да бъде изстрелян през 2021 г. и трябва да пробие повърхността на Марс, за да вземе проби от дълбочина 2 м.

Ледената покривка, открита от Дундас и екипа му, е доста внушителна, което предполага, че ледът е много здрав. Липсата на кратери също така подсказва, че ледът е сравнително „млад“ – на около 1 милион години.

Хабитат на Марс
НАСА смята, че ледът може да се използва за построяването на хабитати за бъдещите изследователи

Огромни късове скали вероятно са се отчупили от някои части на леда, което предполага, че тече процес на ерозия и ледът се отдръпва с няколко милиметра всяко лято. Това също така е резултат от процеса сублимация, когато ледът преминава директно в газообразно състояние в условията на ниско налягане на Марс. 

Бъдещите пилотирани изследователски мисии до Марс ще могат да се възползват от ледовете на Червената планета под формата на питейна вода или дори гориво. Сондата Mars Reconnaissance Orbiter е заснела само 3% от повърхността на планетата, така че очакваме още много изненади и научни факти за една от най-интересните планети в нашия „звезден квартал“.

„Очаква се този лед да е записал хроника на климатичната история, влиянията на планетарните условия и може да е потенциален обект на бъдещи изследвания.“

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиНовиниВидеоСнимкиИсторияСпорт и туризъмДиетиФизиологияСпортАлт. медицинаРецептиНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации