Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Образува ли се около планетата Марс система от пръстени?

Образува ли се около планетата Марс система от пръстени?

Образува ли се около планетата Марс система от пръстени? - изображение

След около 20 до 70 милиона години учените предполагат, че естественият спътник на Червената планета, Фобос, ще се разруши, тъй като той се приближава все повече към Марс, създавайки пръстен от отломки, подобно на планетата Сатурн.

Но двама учени от Лабораторията по физични изследвания в Индия са открили доказателства, че този процес вече е започнал. Те предполагат, че около планетата може би вече се образува протосиситема от пръстени.
Джейеш Пабари и П. Дж. Балоди използвали данни от космическия апарат на НАСА,MAVEN, който навлезе в орбита около Марс през 2014 г., за да проучи състава на марсианската атмосфера.
Те са открили, че около планетата съществува облак от прах, разположен на височина от 150 до 1 000 км над марсианската повърхност, изграден предимно от междупланетни отломки. Смята се, че когато бъдат ударени от астероиди, Марс и неговите луни отделят частици, въпреки че те би трябвало да се разсейват от слънчевия вятър.

Но учените открили също така, че праховият облак съдържа малко количество материал (около 0.6%), който произхожда от двете луни – Фобос и Деймос. Те предполагат, че това може би е доказателство за началото на образуването на пръстен, който ще остане до края на съществуването на планетата.

Орбитата на Фобос се измества с 2 метра на всеки 100 години, като последствията от това могат да бъдат две. След минимум 20 или повече милиона години луната или ще се разбие в марсианската повърхност, или ще се разпадне и ще образува пръстен около Марс – в зависимост от това колко е масивно ядрото й.

Вторият сценарий изглежда доста възможен, тъй като частици от тази луна – както вероятно и от нейния партньор Деймос – вече орбитират около планетата. Или поне може да оставят след себе си тънък пръстен.
Въпреки това теорията, че Марс вече е в процес на образуване на пръстен, е все още спорна. MAVEN не е проектиран да търси прах и освен ако не бъде изпратен нов космически апарат, който да търси подобни частици, няма как да докажем подобно твърдение.

"Все още не разполагаме с добри доказателства, че в района на луните има значително количество материал. Смятам ,че това е прибързано заключение… но никога не казвай никога," заявява Лайла Андерсън от университета в Колорадо.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации