Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Путин ще се състезава за Марс – началото на нова Студена война или пропаганда?

Путин ще се състезава за Марс – началото на нова Студена война или пропаганда?

Путин ще се състезава за Марс – началото на нова Студена война или пропаганда? - изображение

Живеем в XXI в., но напоследък новините ни карат да се чувстваме като в разгара на Студената война. Руснаци нападат американски институции (макар и в кибер пространството) и се намесват в изборите за американски президент, на британска почва биват убивани руски шпиони, веряотно по заповед на Путин, а Русия се включва в космическата надпревара за покоряването на Марс.

Путин обяви, че планира да изпрати пилотирани и безпилотни мисии до Марс и то още догодина (2019 г.). Той също така иска да стъпи на Луната и да изпрати сонди в открития космос.

Ако пилотираната мисия до Марс постигне успех, той ще изпревари с няколко години мисиите на Space X (които смятат да изпратят хора към Червената планета през 2024 г.) и НАСА (след 2030 г.). НАСА също така планира да изпрати безпилотна мисия към Марс през 2024 г., за да търси доказателства за съществуването на микроби. Илън Мъск, главният изпълнителен директор на Space X, наскоро заяви, че планира да започне тестове на ракетата BFR (Big Fucking Rocket, както се шегува той, или корабът, който ще отведе хора до Марс) по-рано от очакваното, като първите тестови полети ще бъдат извършени още през 2019 г.

Руският президент обяви новината за предстоящите космически мисии в документален филм, качен в руската социална мрежа Vkontakte.

„Планираме безпилотни и по-късно управлявани изстрелвания към открития космос, като част от лунната програма и програмата за изследване на Марс. Най-ранната мисия ще бъде много скоро, планираме изстрелването към Марс да се случи през 2019 г.,” казва той според руската новинарска агенция Russia Today.

„Нашите специалисти ще се опитат да се приземят близо до полюсите, защото съществуват доводи да очакваме наличието на вода. Предстои да бъде направено изследване там, а оттам ще се предприемат проучвания на други планети и космоса.”

Путин не дава никаква допълнителна информация за датата, на която ще бъде изстреляна ракетата.

Но ако погледнам назад към близкото минало, Русия не изглежда като надежден съперник в космическата надпревара за достигане на Червената планета. През 2011 г. руската сонда Фобос-Грунт се насочи към Марс, но вместо това бе уловена от земната гравитация в орбита около нашата планета и впоследствие се разби в Тихия океан. Тази година на два пъти се проваляше планираното изстрелване на ракети към Международната космическа станция и това са само няколко от междузвездните провали на руснаците. Определено не са във форма и трябва да наваксат, за да се върнат отново в играта.

Путин също така не се задълбочава върху причините защо руснаците искат да изпратят хора на Марс. Но този въпрос е до голяма степен риторичен. Какво кара която и да е нация да се впусне в космическите изследвания? За да донесе слава на родината, нови знания и разбира се, за да установи господство в сферата на космическите проучвания. Ако руската космическа петилетка постигне успех и към Марс наистина бъдат изпратени космически кораби в уреченото от Путин време, Русия може да постигне всичко изброено.

Възможно ли е да станем свидетели на достойна битка, подобна на онази от времето на Корольов и фон Браун? Предстои да разберем!

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: futurism.com
Снимка: express.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл