Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Илън Мъск разкри грандиозния си план за колонизиране на Марс

Илън Мъск разкри грандиозния си план за колонизиране на Марс

Илън Мъск разкри грандиозния си план за колонизиране на Марс - изображение

Гениалният магнат Илън Мъск не само, че обнови към днешна дата плана си за колонизиране на червената планета, но и го сподели с медиите и целия свят. Той очерта целите си, които се оказа, че са още по- "въздухарски" и "неизпълними" от миналогодишните. Безспорно планът му е доста амбициозен.

Изпълнителният директор на Tesla, Hyperloop и разбира се космическата компания Space X, разкри нови детайли от грандиозната (или грандоманска) си идея. Миналата година Мъск разкри гигантската си нова ракета, с която има намерение да завладее Марс – Интерпланетарната транспортна система (Interplanetary Transport System ITS).

Ракетата вече има ново име, но мечтата си остава. Мъск вече я нарича BFR (Big F*cking Rocket) – първоначалния псевдоним на новия проект на Space X.

Според твърденията на Мъск, първата ракета ще бъде изстреляна през 2022 г., а първата пилотирана мисия ще стартира през 2024 г.

Илън Мъск

"Искаме да направим настоящите ни космически апарати ненужни," казва Мъск.

BFR ще замени ракетите Falcon 9 и Dragon и предстоящата Falcon Heavy.

Както и миналата година крайната – някои дори биха казали твърде амбициозна – цел е да BFR да се използва за транспортирането на 100 човека до повърхността на Марс (без да уточнява точно кога). Огромният космически апарат, подобен на совалка, се използва с бустер за многократна употреба от Земята и след това може да каца на Марс. С няколко поредни изстрелвания и успешни приземявания, Мъск предвижда на червената планета да бъде създаден цял град.

BFR и МКС
Размерите на BFR, сравнени с Международната космическа станция

Мъск също така показа снимка на двигателя Raptor в действие, който е новия ракетен двигател на Space X, разработван от компанията за BFR. Те представиха запис, на който той работи в продължение на 40 секунди – времето необходимо за приземяване на Марс. На ракетата BFR ще са й необходими с 31 двигателя, което да, наистина е много.

Спорният въпрос миналата година се оказа финансирането. Как Space X ще си позволи създаването на този разточителен космически апарат, най-голямата ракета в историята? Мъск се опита да изясни именно това днес, отбелязвайки, че една по-малка версия на BFR ще има много широк кръг от приложения.

"Може да прави всичко, необходимо в по-широка орбита около Земята," казва Мъск.

Мъск дори предвижда, че ракетата ще може да се използва за транспортиране на хора между различни точки от света. Той казва, че системата ще може да осъществява пътуването за по-малко от един час, като повечето маршрути ще се изпълняват в рамките на 30 минути.

Пътуване по света за 30 минути

После Мъск планира да използва BFR за транспортиране на хора до Луната и създаването на "Лунна база Алфа". Той не дава много подробности за този си план, но казва, че транспортното средство ще може да излита и да се връща на луната без нуждата от изстрелване.

"Вече е 2017 г., трябваше досега да имаме база на луната," казва Мъск. "Какво по дяволите се случва?"

Лунната база Алфа
Лунната база Алфа

Разбира се крайната цел е изпращането на хора на Марс. Ракетата BFR ще разполага с 40 каюти в товарния си отсег, които могат да поберат 100 човека екипаж. Космическият апарат ще разполага и със соларен щит за предпазване от космическата радиация и дори зона за забавление.

Мъск планира да разполага с две ракети, готови за изстрелване, до 2022 г. Тези първи мисии до повърхността на Марс ще са товарни и целта им ще бъде да открият източници на вода за бъдещите пилотирани мисии. Мъск възнамерява през 2024 г. да изстреля едновременно 4 ракети – две товарни и две с екипаж.

"Това не е печатна грешка," казва Мъск, разкривайки планираните дати за събитието. "Силно убеден съм, че можем да завършим кораба и да сме готови за изстрелване до 5 години. Пет години ми звучи като много дълго време."

Размери и специфики на ракетата
Размери и специфики на ракетата

След тази пресконференция очевидно Мъск се е отказал от първоначалните планове на Space X. Според първоначалните му намерения, те щяха да използват ракетата Dragon за приземяването. Днес вече на дневен ред е BFR.

Трудно е човек да не се ентусиазира. По време на пресконференцията от публиката се чу вик "Можеш да го направиш, Мъск!". Разбира се, не липсват критики и песимисти. Най-неясно е как Мъск ще успее да се впише във времето с този си амбициозен план – две готови ракети до 2022 и още 4 до 2024 г. И най-важното – как ще плати цялата мисия?

BFR

"Смятам, че по правило бъдещето е много по-вълнуващо и интересно, ако сме космическа цивилизация и многопланетен вид," казва той. "Искате да се вдъхновяването от разни неща, искате да се събуждате и да вярвате, че бъдещето ще бъде страхотно. Не мога да измисля нищо по-вълнуващо от това да си там, сред звездите."

Е, Илън, стискаме ти палци! Нека стигнем звездите. Или поне Марс засега.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации