Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Обединените арабски емирства ще строят град на Марс

Обединените арабски емирства ще строят град на Марс

Обединените арабски емирства ще строят град на Марс - изображение

Обединените арабски емирства са насочили погледа си към Марс – те не само, че искат да изпратят спътник около Марс, но и имат намерение до 2017 г. да създадат първия човешки град на червената планета.

Вицепрезидентът, министър-председател и владетел на ОАЕ Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум разкри проекта "Марс 2117" на 14 февруари по време на Петата световна правителствена среща на върха в Дубай. Съобщението бе направено съвместно с престолонаследника принц Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян, който е заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ.

"Приземяването на хора на други планети е отдавнашна мечта на хората. Нашата цел е ОАЕ да оглави международните усилия за превръщането на тази мечта в реалност," казва Ал Мактум в своето изявление.

Първа фаза

Според сайта на правителството на Дубай първата фаза на проекта ще се фокусира върху развиването на уменията и технологиите, които са необходими за изпращането на хора на Марс през следващите десетилетия.

Проектът Марс 2117 също така има за цел да подготви научен екип на емирствата и да създаде международен научен консорциум, за да се ускорят проучванията по проекта.

Инициативата също така ще се фокусира върху разработването на по-бързи средства за придвижване до и от червената планета, заедно с  интегриране на научната визуализация на самото селище и как ще се поддържа животът в него по отношение на ежедневни неща като храна, придвижване и енергийни източници.

Екип от инженери от ОАЕ заедно с група учени са създали план на първия човешки град на Марс, който ще бъде построен от роботи. Планът, представен на срещата на върха, излага визията им за живота на Марс – транспорт, производство на енергия и храна, както и материалите, които ще бъдат използвани за построяването на града.

Спътникът Hope /Надежда/

Междувременно инженерите от ОАЕ работят по създаването на марсианския спътник Hope. Това ще е първия космически апарат на ОАЕ, изпратен към червената планета, и се очаква да бъде изстрелян през 2020 г. с помощта на Япония.

Hope трябва да пристигне на Марс през 2021 г., с което да се отбележи 50-годишнината от създаването на ОАЕ. Задачата на спътника ще е да търси връзки между настоящия и древния климат на Марс.

Орбиталните научни изследвания на апарата трябва да започнат в средата на 2021 г. Очаква се мисията да продължи две години, като е възможно тя да бъде увеличена с още две.

Генералният директор на космическата агенция на ОАЕ Мохамед Ал Абаби заяви, че мисията Hope върви по план и график.

източник: space.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл