Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените твърдят, че хората ще изчезнат от лицето на Земята през следващите 100 г.

Учените твърдят, че хората ще изчезнат от лицето на Земята през следващите 100 г.

Учените твърдят, че хората ще изчезнат от лицето на Земята през следващите 100 г. - изображение

Като всяка друга система капитализмът има своите позитивни и негативни страни. Безсъмнено между 1990 и 2010 г. той е извадил от низините на крайната бедност милиарди души по света. Но както всички останали социоикономически системи в миналото, като например феодализма, ще дойде време, когато революционни нови промени ще превърнат тази система в анахронизъм. Е, дошло е времето и на капитализма, особено онази част от него, която експлоатира биосферата.

Капитализмът несъмнено трябва да бъде заменен от по-изтънчена система. Една от причините е, че човечеството е на ръба на технологична революция, която през следващите 25 години ще направи всички професии на работническата и средната класа ненужни. Към момента семействата от средната класа в развитите страни вече са притиснати до стената. Заплатите им са в стагнация десетилетия наред, докато разходите постоянно растат.

Днес 15% от американското население живее под границата на бедността. Ако включим децата под 18 години, числото ще нарасне до 20%. През последните няколко десетилетия всички приходи от производството са отишли в ръцете на най-богатите хора в света, които представляват 1% от населението, докато приходите на по-голямата част от обществото не са мръднали. А какво да кажем за отрицателното влияние върху природата и околната среда? Човечеството е на път да даде началото на шестото голямо измиране на видове – след измирането на животинските видове, ще дойде и нашият ред.

10% от всички животни и растения ще изчезнат от лицето на Земята до 2050 г., твърдят биолозите от университета в Лийдс във Великобритания. Това са повече от един милион вида, които ще изчезнат заради антропогенното разрушаване на климата, причинено от човешката дейност. Кажете сбогом на гигантските костенурки, носорозите, слоновете и почти всеки голям хищник. Съществува реална причина защо "Часовникът на Страшния съд", който предсказва вероятността от ядрено унищожение, днес показва само 2 минути и 30 секунди преди полунощ. Последните 30 секунди бяха добавени миналия януари.

Обезлесяването, инфраструктурните проекти, безразсъдният риболов, интензивното земеделие и широката употреба на фосилни горива увеличават измирането на видовете 1 000 пъти, сравнено с последните 65 000 години. Само заради прекомерния риболов до 2050 г. животът в световния океан почти ще изчезне, тъй като колониите от морски организми не разполагат с достатъчно време да възстановят броя си. Никой не знае как това ще засегне световните екосистеми или човешката популация. Три милиарда хора по света днес разчитат на риболова като основен източник на храна и протеини.

Социологът Джъстин Фарел от университета Йейл казва, че корпорациите в продължение на две десетилетия са използвали огромното си богатство, за да подклаждат несигурността на обществото относно климатичните промени и да заблуждават хората, че такова нещо не съществува. Той допълва, че компаниите ща стават все по-експлоатиращи и по-експлоатиращи. Тази линеен модел на постоянен растеж  може само да навреди на Земята и да изчерпа всичките й ресурси, оставяйки на бъдещите поколения само разруха. Но тук не става въпрос само за унищожаването на околната среда. Огромна роля играе и нарастващото с главоломни темпове население на Земята.

До средата на века по-голямата част от населението на планетата ще е съсредоточено в градовете. Това ще предизвика пренаселване, по-лесно разпространяване на инфекциозни заболявания, недостиг на вода и изключително ниска хигиена. Тъй като градовете се справят изключително зле с пестенето на енергия, ще се използват все повече и повече фосилни горива, което ще ускорява глобалното затопляне. Замърсяването на въздуха ще е причина за все повече смъртни случаи.

Морското ниво се покачва с 25% по-бързо от предвиденото през 90-те години. По-голямата част от населението на света живее покрай реки или крайбрежни ивици. Националната Океанска и атмосферна администрация на САЩ предупреждава, че американските крайбрежни градове ще се наводняват всеки ден през 2050 г. Но докато някои области ще стават по-влажни, други ще пресъхват. Градовете, които разчитат на снеготопенето за захранването на водоснабдителната си мрежа, ще получават все по-малко и по-малко вода.  

Днес 1.1 милиарда хора по света нямат достъп до чиста вода. Но броят им се очаква да нарасне до 2 милиарда до 2050 г. Други 9.7 милиарда ще живеят в райони, заплашени от наводнения, твърдят учените от Технологичния институт в Масачузетс. Липсата на вода за поливане на земеделските култури ще заплаши изхранването на всички хора на Земята. Производството на храни ще намалее с 2% до 2050 г., като основни култури като царевицата, пшеницата и просото ще намалеят с 10%.

Климатичните промени, необузданата консумация и пренаселването са накарали проф. Франк Фенър от Австралийския държавен университет да изкаже стряскащото предположение, че човечеството ще изчезне в рамките на следващите 100 години. Фенър е професор по микробиология и е известен с приноса си за унищожаването на вируса на едрата шарка. Според него упадъкът на човешката цивилизация е необратим.  

Фенър използва изчезването на обитателите на Великденския остров като пример. Внезапното нарастване на популацията на местните племена изчерпало всички природни блага на острова и изградената цивилизация не разполагала с повче ресурси, които да я поддържат.

"Ще се увеличат войните, предизвикани от липсата на храна," предвижда Фенър.

Водните източници ще са друга причина за размириците. Китай и Индия вече се съревновават за спорните права над някои водни източници. По света ще се появят още много подобни "горещи точки", които лесно могат да доведат до разпалването на военен конфликт, който може лесно да прерасне в световна война.

Еволюционният биолог Джаред Дайамонд определя сравнението между съдбата на Великденския остров и нашата собствена цивилизация като "смразяващо правдоподобно". Проф. Стивън Бойдън, който е колега на Фенър, е по-оптимистично настроен. Според него не научните достижения, а политиката ще се превърне в основна пречка.

Споделената собственост е една от идеите, които могат да окажат огромно влияние върху развитието на ситуацията по света. 70% обществената фондова борса днес е собственост на мениджърите на фондовете и финансовите институции, които нямат дял в областите, в които дружествата оперират. Междувременно капиталът в подобни компании е в ръцете на техните директори и шепа от висшите ръководни фигури. Ако поставим корпорациите или техния капитал в ръцете на акционерите, които живеят там, където тези компании оперират, възможностите на тези дружества да експлоатират околната среда ще бъдат ограничени. Кооперациите и другите форми на колективен бизнес също биха могли да дадат резултат. Но тези мерки няма да са достатъчни.

Всички ние трябва да решим какво да правим със собствените си пари. Компаниите, които експлоатират и цедят околната среда, трябва да видят в лицето на своите клиенти отговорни конкуренти. Трябва да се засилят мирните демонстрации и протести, за да се напомня постоянно на обществото и управляващите за съществуващия проблем. Освен това, трябва да променим коренно начина си на живот. Всички трябва да започнем да рециклираме, да намалим консумацията на месо и да намалим количеството на отпадъците. Чистата природосъобразна и възобновима енергия трябва да се превърне в приоритет за всяка държава. Трябва да се реши и проблемът с огромните количества храна, които отиват на боклука. Почти 800 милиона хора по света гладуват, докато 1/5 от храната се изхвърля или с нея се преяжда.

Ако не започнем да променяме самите себе си, ще загубим много повече, отколкото си представяте – ще загубим нашия дом, Земята, а накрая и живота си.

източник: bigthink.com

снимка: youtube.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съвети