Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 9 катастрофални последици, причинени от глобалното затопляне

9 катастрофални последици, причинени от глобалното затопляне

9 катастрофални последици, причинени от глобалното затопляне  - изображение

Глобалното затопляне често се използва като основа за апокалиптичен филм: на екрана планетата умира много често. Тези филми не са толкова далеч от реалността. През последните 3 века средната температура на въздуха се е повишила с 1 градус. До 2050 г. тя вероятно ще се  увеличи с 0,5 градуса. Тези привидно малки промени всъщност могат да причинят сериозни проблеми за човечеството.

Разберете с нас какви са реалните последствия, от които хората са застрашени. Някои от тях са точно това, което показват във филмите.

Суша

Тази последица от глобалното затопляне е ясна за всички. Разбира се, не всички части на планетата са в опасност - най-вече южните. Например в Южна Африка през последните 3 години е имало само средно годишно количество дъжд. Това означава, че жителите ще имат по-малко количество прясна вода и почва. Като цяло, учените казват, че ако не се предприемат мерки, количеството прясна вода ще намалее.

Поройни дъждове

Това е невероятно, но тази точка не противоречи на предишната. Поради топлината, водата се изпарява от повърхността. Това може да доведе до тропически дъждове в повечето части на планетата. И проблемът със сушата не може да бъде решен от дъждовете: водата ще тече в езерата и реките, ще се изпари от там и цикълът ще се повтори.

Наводнения

Ще има силни дъждове, които ще доведат до увеличаване броя на наводненията. Те са наистина разрушителни и дори сега, е невъзможно да се контролират и винаги водят до трагедии. Те могат да станат още по-лоши поради глобалното затопляне. Някои плажове и крайбрежни райони ще бъдат наводнени. Да, снимките на Лондон и Ню Йорк потънали под водата са преувеличени, но те не са толкова далеч от реалността.

Насекоми

Ако глобалното затопляне има някакви предимства, то те са за насекомите. Благодарение на изменението на климата те ще мигрират към северните региони, където те не биха могли да оцелеят преди това. Броят на насекомите ще се увеличи драстично, така че за около 30 години ще има много комари, паяци, кърлежи и бълхи. 

Горски пожари

Насекомите не са единствената опасност за дърветата. Поради топлината броят на горските пожари ще се увеличи. За хората това създава много проблеми: огънят е почти невъзможен за контрол, така че хората ще трябва да бъдат евакуирани, което струва много пари. Също така, огънят ще доведе то това много микроскопични частици да се движат във въздуха и да попаднат в белите ни дробове. Горските пожари са срещано явление, но глобалното затопляне може само да влоши ситуацията.

По-малко риба

Повишаването на температурата ще окаже отрицателно въздействие и върху морските същества. Поради промените в климата броят на местата, където рибата може да живее, ще намалеят. За тях ще стане по-трудно да намерят храна: дори повишаването на температурата с 0,5 градуса ще доведе до смъртта на 80% от кораловия риф. А увеличение от 1 градус ще ги убие всички. За хората това ще означава, че ще има по-малко риба в океана, а цените ще се увеличат драстично.

Урагани и снежни бури

Тежките дъждове и наводнения не са единствените проблеми. Светът ще трябва да се подготви за урагани и бури. Както вече споменахме, водата ще се изпарява по-бързо и ще се върне на земята под формата на дъжд и сняг. Скоростта на изпарение ще увеличи водния цикъл в океаните, причинявайки силни бури. Те ще направят живота на планетата не само неприятен, но и опасен.

Глобалното затопляне все още може да бъде предотвратено - най-малкото, което можем да направим, е да намалим всякакви бъдещи вреди. И всеки човек, който живее на тази планета, може да участва в него.

Сортирането на боклука, използването на екологични стоки и други са всички прости неща, които могат значително да подобрят състоянието на планетата. Практикувате ли тези полезни екологични навици? 

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

Снимки: sciencedaily.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайл