Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Красота и потенциално бедствие: езерото Ейбрахам

Красота и потенциално бедствие: езерото Ейбрахам

Красота и потенциално бедствие: езерото Ейбрахам  - изображение

На река Норт Саскачеван в Албърта, Канада, корпорацията "TransAlta" започва изграждането на язовирната стена Бигхорн през 1972 г., като заедно с нея създава и езерото Ейбрахам: най-голямото изкуствено езеро в областта. Макар да не е естествено, езерото наподобява другите ледникови езера в района по своята тюркоазена вода, причинена от седиментите на ледниковата ерозия. Те проникват във водата и й придават характерното оцветяване.

Но нито размерът му, нито красивите му сини води са причина за увеличаването на броя посетители през последните години. Главната привлекателност на Ейбрахам идва през зимните месеци, когато мехурчетата метан са уловени под повърхността на езерото и са замръзнали - те създават невероятни кристални образувания. Обаянието на тези формации привлича много от фотографите в района, които се надяват да съхранят зашеметяващия пейзаж.

езерото Ейбрахам


Красиво, но опасно

Но колкото и красиви да са замръзналите мехурчера, те са причина за безпокойство сред изследователите на околната среда. Метановите мехурчета са създадени от органична материята - като мъртви растения и животни - на дъното на езерото. Понеже органичната материя се разлага, тя отделя метанов газ, който изплува на повърхността. С настъпването на зимата мехурчетата замръзват и се подреждат едно върху друго, образувайки уникалните форми на синьо-белите кристали и колони. След като веднъж ледът е разтопен те пробиват през повърхността и газът се отделя в атмосферата.

езерото Ейбрахам

Метанът е парников газ, който е около 25 пъти по-силен от въглеводния двуокис при освобождаване в атмосферата. Парниковите газове като него могат да спомогнат на глобалното затопляне и да влошат ефектите от климатичните промени на планената. Освен това, тъй като езерото Ейбрахам е изкуствено създадено, то освобождава много повече метан от естествените езера, тъй като при направата му е наводнена суха почва, в която органична материя, като растителен живот, вече е съществувала.

Съгласно изследователите, увеличаването на количеството освободен метан от езерото Ейбрахам и други реки и езера ще резултира в климатичните промени и покачването на световните температури. Големите дози метан остават в капан в пермафроста, вместо да се отделят като парникови емисии във въздуха.

Нещо повече, на дъното на замръзналото езеро остава вещество, начечено метанов хидрат, съставено чрез геоложките процеси, характерни за Земната кора.

Езерото Ейбрахам и бъдещето

С покачването на глобалните температури, страхът на изследователите се свързва с потенциалното размразяване на пермосфера и освобождаването на метан, в допълнение на метановите газови емисии, които вече са възникнали естествено на дъното на езерото.

Като резултат, това ще доведе до увеличаване на метановите газове, глобалното затопляне и съответно ще навреди на околната среда, причинявайки опасен цикъл без ясно решение. Метанът, освен това, е лесно запалим газ. Дори една слаба искра на правилното място може да генерира катастрофа.

Но фактът, че красивите образувания на езерото са причинени от експлозивен газ не спира многобройните посетители, които искат да видят феномена. Хората, които разглеждат езерото Ейбрахам, все пак е добре да останат предпазливи, най-малкото заради слабите места по ледената му повърхност.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: allthatsinteresting.com

Снимки: allthatsinteresting.com, pexels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИсторияНовини