Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Мистериозната Дупка на славата в язовира Бериеса

Мистериозната Дупка на славата в язовира Бериеса

Мистериозната Дупка на славата в язовира Бериеса - изображение

Шансовете да видите подобно нещо на живо са почти минимални. Сега, благодарение на бързоразвиващите се технологии, имаме възможността да изненадваме сетивата и ума си непрестанно.

Такъв е случаят с мистериозната дупка, хваната в кадър от дрон. Но за да разберете, за какво говорим, нека започнем с малко предистория.

Вероятно сте чували за проблемите със сушата в САЩ през последните няколко години. За пръв път обаче за последните седем години нещата започват да се оправят. Благодарение на рекордното количество валежи през януари и февруари, водните източници от Северна Калифорния до Сиера Невада са изобилно пълни.

Хората, живеещи в региона на Калифорния, със сигурност честват края на една унищожителна суша. А какъв по-добър начин за отпразнуване, от това да посетят едно от най-великите водни чудеса в ареала – водният басейн Бериеса, наричан още "Дупката на славата".

 

Язовирът Бериеса по време на суша

Когато язовирът не е в пълния си капацитет,може да видите тази структура, която се извисява точно над нивото на водата.


С дълбочина от над 18-етажна сграда "Дупката на славата" пречи на язовира Бериеса да се препълни, изпразвайки излишната вода. Поради уникалната си форма, фунията, която поема огромното количество течности, позволява на водата да се спуска надолу в езерото, съхранявайки ефективно водата.

Изкуственото езеро Бериеса, разположено е Напа, Калифорния, е седмото по големина в света. Но подобно на много други езера, по време на суша то започва да пресъхва.

Поради ужасяващата суша, дупката в езерото не е функционирала в продължение на повече от десетилетие. Но тазгодишният дъжд препълва язовира до толкова, че иновативната инсталация започва отново да работи с пълна сила, оттичайки водата в спиращ дъха вихър.

"Дупката на славата" не е проектирана да препълва непрестанно, макар за последните две години да се случва учудващите два пъти. Сушата през предишните години обаче е толкова осезаема, че последните пъти, в които съоръжението е функционирало, е било през 2006 и 1996 г.

Идеята за построяването на дупката се заражда в средата на миналия век и е мотивирано от очакваните промени във времето през следващите 50 г. Проектът е построен през 1957 г., но, за жалост, дълго време не е функционирал.

Езерото е популярна дестинация за разходки и плаване с лодки. "Дупката на славата" не представлява опасност за плуващите. Макар и да поглъща огромно количество течност със скорост 48 000 кубични фута в секунда, няма достатъчно всмукателна сила, за да издърпа и погълне дори малка лодка.

Самата шамандура се рее в близост до съоръжението, а рейнджърите на Бюрото за рекултивация минават на редовни проверки.

Все пак се забранява влизането във водата по време на пълноводен сезон. Единственият случай на инцидент в Бериеса е през 1977 г. Един плувец не послушал забраната и влязъл във водата и потънал в дълбините на "Дупката на славата".

язовирът Бериеса

Кадрите на язовира по време на пълноводие са повече от забележителни, не само за хората, които никога не са го виждали на живо, а и за тези, които са били там. Все пак птичият поглед дава една съвсем различна перспектива.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mysticalraven.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитно