Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя С цвят на дъвка: езерото Хилиър в Австралия

С цвят на дъвка: езерото Хилиър в Австралия

С цвят на дъвка: езерото Хилиър в Австралия - изображение

Водата е синя, нали? Е, изглежда майката природа обича да ни държи нащрек: Австралия е известна с някои странни животни и необичайни места, но розовите езера са изцяло друга категория. В продължение на години едно такова водно тяло се противопоставя на научните обяснения, но сравнително скорошно проучване променя това.

Мислете в розово

Край южния бряг на Западна Австралия (остров Мидъл) е разположено езерото Хилиър – едно от най-известните й розови езера. През 2015 г. екип учени от "eXtreme Microbiome Project" решава да проведе изследване относно яркия му, розов цвят. В миналото хората спекулират, че е възможно оцветяването да е резултат от високото съдържание на сол или микроводорасли. Изследователите искат да бъдат сигурни, тъй като подозират, че определени екстремофили процъфтяват в суровата, солена среда на езерото, които може да са истинската причина за цвета му. Събрани са проби от водата и е проведен метагеномен анализ. 

езерото Хилиър
Езерото Хилиър: десет пъти по-солено от морската вода

Открити са 10 вида бактерии-любители на солта и няколко вида водорасли Dunaliella с нюанси на розовото и червеното. И докато те са били вероятните причинители на цвета, учените откриват нещо дори по-изненадващо. Единичен вид бактерия, наречен Salinibacter ruber, е отговорен за 33% от събраното ДНК. Тя се счита и за основен източник на красивия розов цвят след проучването, не микроводораслите.

Страх от непознатото

Сега си представете, че се гмуркате в езеро с цвят на дъвка. Въпреки бактерията, която е причина за ягодовия му цвят, езерото Хилиър е напълно безопасно за плуване. Вероятно се чудите защо не виждате Инстаграм постове на хора, носещи се по водата му от захарен памук, щом е толкова безвредно. За съжаление, пътуването до Хилиър е изключително трудно, тъй като езерото е разположено на малък остров, който може да бъде достигнат само с лодка или хеликоптер. Но ако успеете да го посетите – потопете се в розово!

езерото Хилиър

Bon voyage!

Редактор: Наталия Тотева  

Източници: curiosity.com, vimeo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноРецепти