Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Малка ледена епоха може да застигне Земята през 2030 г.

Малка ледена епоха може да застигне Земята през 2030 г.

Малка ледена епоха може да застигне Земята през 2030 г. - изображение

Паралелно с надигащите се притеснения около мащабните климатични промени, свързани с глобалното затопляне, група учени твърди, че само след едно десетилетие Земята може да бъде застигната от „малка ледена епоха“, която ще обвие в лед някои от най-големите реки в света. Стряскащата прогноза се основава на математически модел на слънчевата магнитна енергия, който също така предполага, че през 2021 г. температурата на Земята ще започне да пада драстично.

Този спад ще доведе до нещо, наречено „минимум на Маундер“ (още „пеперуда на Маундер“), с което се обозначава последната малка ледена епоха, случила се между 1646 и 1715 г. Учените твърдят, че тя довежда до пълното замръзване на известната лондонска река Темза. Последното изследване, проведено от проф. Валентина Жаркова от Университета на Нортумбриа, е основано на предходно проучване, което предсказва движенията на две магнитни вълни, създадени от Слънцето. Резултатите му също предричат бързо намаляване на магнитните вълни за период от три слънчеви цикъла, който ще започне през 2021 г. и ще продължи 33 години.

Според модела двете магнитни вълни ще се увеличат още повече по време на Цикъл 25, чийто пик е през 2022 г. По време на Цикъл 26 между 2030 и 2040 г. вълните ще излязат от синхрон, което ще причини намаляване на слънчевата активност с около 60%.

„През цикъл 26 двете вълни ще са точни огледални образи една на друга – пикът им ще е по едно и също време в противоположните полукълба на Слънцето,“ казва Жаркова през 2015 г., при предходното изследване на феномена. „Взаимодействието им ще бъде разрушително или почти ще се обезвредят една друга. Ние предричаме, че това ще доведе до условия, характерни за ‘минимума на Маундер‘.“

Въпреки че Жаркова твърди, че точността на симулацията е 97%, което кореспондира с предишните малки ледени епохи, тя предупреждава, че нейният модел не може да се използва като доказателство за бъдеща малка ледена епоха, отчасти заради глобалното затопляне.

„Надявам се, че глобалното затопляне ще бъде победено от този ефект, давайки на Земята 30 години да сортира замърсяванията си,“ казва Жаркова, добавяйки, че действието на подобно влияние, което ще забави скоростта на глобалното затопляне, може да продължи до 50-те години на века, когато двете магнитни вълни на Слънцето отново ще се активизират. „Трябва да сме намерили решение дотогава и да сме подготвили всичко за следващата голяма слънчева активност.“ 

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sci-techuniverse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиПсихологияЗдравни съвети