Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Кои са страните, които ще преживеят последствията от климатичните промени?

Кои са страните, които ще преживеят последствията от климатичните промени?

Кои са страните, които ще преживеят последствията от климатичните промени? - изображение

Преди две години Нотърдамският университет  публикува специален указател, който разкри кои държави са повече или по-малко застрашени от климатичните промени. Кампанията е известна като Нотърдамска инициатива за глобална адаптация и отново се завъртя с нови данни в интернет пространството – този път заключенията й са още по-релевантни и логични, имайки предвид развитието на глобалната климатична криза и отношението на Тръмп към усилията на останалата част от планетата.

Указателят е доста изчерпателен – той разглежда уязвимостта на всяка страна, както и готовността и шансовете й да се адаптира. Например степента на развитие на инфраструктурата й, хранителните източници, технологичните възможности. Предразположена ли е към природни катаклизми или политически сътресения? Властите подготвени ли са за бъдещите климатични кошмари или вниманието им е насочено към други по-належащи въпроси?

Карта на света, базирана на климатичните промени

Създадената от специалисти от Eco Experts карта говори сама за себе си, но ние ще споделим с вас кои са петте най-застрашени страни на земното кълбо и петте, които ще останат най-малко засегнати.

Най-големи шансове за оцеляване имат страните:

1 – Дания

2 – Нова Зеландия

3 – Норвегия

4 – Сингапур

5 – Великобритания

Най-малки шансове за оцеляване имат:

1 – Централната африканска република

2 – Чад

3 – Еритрея

4 – Бурунди

5 – Судан

Ако случайно се чудите САЩ къде се намират в списъка, ще ви кажем – номер 11. Австралия е под номер 13, Канада – 14, Китай – 48, а Индия – 119.

Забелязахте ли някакъв модел? Вероятно не е случайно, че най-богатите и развити държави в света са и най-добре подготвени за последствията от климатичните промени. И обратно – най-бедните африкански държави едва оцеляват в наши дни, какво остава за периодите на сериозни и драматични природни катаклизми, каквито се очакват в близкото бъдеще.

Едно от най-лошите неща, свързани с климатичните промени са, че страните, които са най-големите замърсители на околната среда, често са онези, които са най-малко засегнати от самото замърсяване. Това противоречи на каквито и да било морал и ценности и целта на Парижкото климатично споразумение беше да се справи именно с този проблем – то беше проектирано така, че да насърчи богатите нации да помагат повече на по-бедните държави.

Карта на Африка и климатичните промени

Разбира се, богатите държави няма да останат незасегнати от климатичните промени. В Америка например климатичната катастрофа ще предизвика бежанска криза и икономическа рецесия до 2100 г. Но за разлика от Африка, Индия и държавите от Близкия изток и Южна Америка, САЩ ще се измъкнат между капките.

Много от държавите в тези региони ще изпаднат в политически колапс или ще се превърнат в необитаема пустош. За разлика от голяма част от Европа, Северна Америка или Източна Азия, тези страни разполагат с едни от най-враждебните фактори: недоразвита икономика, лошо географско местоположение по крайбрежието на континентите, ниски географски ширини и нестабилна вътрешна политика.

Въпреки че указателят на Нотърдамския университет разглежда шансовете за оцеляване в глобален мащаб, важно е да отбележим, че когато става въпрос за пари и възможности, същият шаблон се наблюдава и на местно ниво. Дали става въпрос за САЩ, Бангладеш или България, хората от бедните градчета и квартали ще усетят последствията от климатичните промени много по-силно от богаташите.

Както можете да видите от картата, България попада в зоната на занижен шанс от катастрофални последствия – около 70-79%.

Разбира се, това са догадки, базирани на компютърни модели и анализ на наличната информация. Какво ще се случи в бъдеще, ще разберат само онези, които доживеят, за да видят.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

снимки:  iflscience.com; climate.nasa.gov

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съвети