Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 13 кратки отговори на най-често срещаните въпроси за глобалното затопляне – част 2

13 кратки отговори на най-често срещаните въпроси за глобалното затопляне – част 2

13 кратки отговори на най-често срещаните въпроси за глобалното затопляне – част 2 - изображение

Няма човек, който да не е чувал за глобалното затопляне, нали? Проблемът може да бъде огромен. Науката е сложна, а предсказанията за съдбата на планетата носят безкрайни предупреждения. И все пак за много от нас това е просто една от поредните предъвквани теми, за които не знаем кой знае колко. Някои дори отричат реалните опасности. Ето един списък с бързи отговори на често задавани въпроси за изменението на климата. Това трябва да ви даде начален старт за разбиране на проблема.

Ще ни помогне ли технически пробив?

Колкото повече компании, правителства и изследователи се посветят на проблема, толкова повече шансовете за голям технологичен напредък се подобряват. Но много експерти, оптимисти за технологичните решения, предупреждават, че настоящите усилия не са достатъчни. Например, разходите за основно енергийно проучване са само една четвърт до една трета от нивото, което препоръчват няколко по-задълбочени доклади. И публичните разходи за научни изследвания в областта на селското стопанство са стагнирали, въпреки че изменението на климата представлява нарастващ риск за предлагането на храни. Хора като Бил Гейтс твърдят, че да стискаме пръсти и да се надяваме на технологични чудеса не е стратегия - ние трябва да похарчим парите, които биха направили тези неща по-възможни.

Колко ще се увеличат моретата?

Океанът се издига с темп от около 30 см на век. Това води до сериозни последици за бреговете, принуждавайки правителствата и собствениците на имоти да изразходват десетки милиарди долари за борба с ерозията. Но ако този процент продължи, вероятно ще бъде управляем, казват експертите.

Рискът е този процент да се ускори значително. Ако емисиите продължават да не се контролират, тогава температурата на повърхността на Земята може скоро да наподобява някогашната епоха, наречена "Плиоцен". По време на Плиоцена значително количество лед се разтапя и океанът се покачва с около 20 метра. Неотдавнашно проучване установява, че изгарянето на всички изкопаеми горива на Земята ще разтопи напълно полярните ледници, повишавайки нивото на морето с повече от 48 метра за неизвестен период.

Надеждни ли са предположенията?

Климатичната наука съдържа, разбира се, несигурности. Най-голяма е степента, в която глобалното затопляне създава цикъл на обратна връзка, като например топенето на морски лед, което ще доведе до поглъщане на повече топлина, което ще доведе до топене на повече лед и т.н. Не е ясно точно колко точно процесите на обратната връзка ще засилят затоплянето; Някои от тях дори могат да го компенсират частично. Всичко това означава, че компютърните прогнози могат да дадат само редица бъдещи климатични възможности, но не и абсолютни прогнози.

Защо хората се съмняват в климатичните промени?

Повечето атаки срещу науката за климата идват от либертарианци и други политически консерватори, които не харесват политиките, предложени за борба с глобалното затопляне. Вместо да преговарят за тези политики и да се опитват да ги направят по-зависими от принципите на свободния пазар, те възприемат подход, по който те биват блокирани, в опита да се подкопае науката.

Тази идеологическа позиция е подкрепена от финанси, идващи от тези, които имат интерес от изкопаеми горива. Те плащат за създаване на организации, фондови конференции и други подобни. Научните аргументи, направени от тези групи, обикновено включват данни, фокусиращи се върху краткосрочните изменения в температурния запис или морския лед, като същевременно се пренебрегват дългосрочните тенденции.

Свързано ли е лудото време с изменението на климата?

Учените публикуват сериозни доказателства, че затоплящият се климат предизвиква по-чести и интензивни горещи вълни. Това също довежда по-тежки бури, а крайбрежните наводнения се влошават, тъй като океаните се увеличават поради човешките емисии. Глобалното затопляне вече засили сушата в региони като Близкия изток и може да засили сушата в Калифорния.

Ще има ли някой облаги от глобалното затопляне?

Страните с огромен замръзнал хинтерланд, като Канада и Русия, могат да имат икономически ползи, тъй като глобалното затопляне прави земеделието, минното дело и т.н. по-възможни в тези места. Вероятно не е случайно, че руснаците винаги са били склонни да поемат амбициозни ангажименти по отношение на климата, а президентът Владимир Путин публично разпитва науката за изменението на климата.

Въпреки това и двете страни – Канада и Русия - биха могли да понесат огромни щети на природните си ресурси; Ескалиращите пожари в Русия вече убиват милиони акра гори на година. Освен това някои експерти смятат, че страни, които смятат себе си за вероятни победители от глобалното затопляне, ще гледат на въпроса по различен начин, след като бъдат затрупани с милиони бежанци от по-малко "късметлийските земи".

Има ли някаква надежда?

Ако споделяте това с приятели, може би.

Учените предупреждават от 80-те години насам, че са необходими силни политики за ограничаване на емисиите. Тези предупреждения бяха пренебрегнати, а парниковите газове в атмосферата се натрупаха до потенциално опасни нива. Така че малко сме позакъснели.

Източник: onedio.co

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовини