Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Топ 10 на най- екологичните проекти на нашето съвремие – част 1

Топ 10 на най- екологичните проекти на нашето съвремие – част 1

Топ 10 на най- екологичните проекти на нашето съвремие – част 1 - изображение

Пластмасова бутилка се използва в продължение на 15 минути средно и отнема около 200 години, за да се разложи. Всяка минута в света се продават около един милион пластмасови бутилки. И само 9% от използваната пластмаса се рециклира, 12% се изгаря, а останалата се озовава в сметища или в океана.

Изглежда, че е крайно време всеки от нас да помисли как можем да вземем участие в спасяването на нашата планета.

Представяме ви 10 успешни екологични проекта, създадени от хора, които се грижат за проблема със замърсяването. Вероятно вече сте взели участие в него, като изхвърляте пластмасова бутилка в специален контейнер.

Обувки, изобретени от рециклирани пластмасови бутилки

рециклирани обувки

Марката обувки Rothy създава обувки от рециклирани пластмасови бутилки. Най-популярната колекция се състои от цветни и плоски обувки, които Меган Макъл носи по време на последното си посещение в Австралия. Компанията вече е рециклирала 25 милиона пластмасови бутилки.

Детски мебели от счупени пластмасови играчки

мебели от детски играчки

Холандски проект EcoBirdy създава мебели от счупени и изхвърлени детски играчки. Освен че произвежда мебели, компанията стартира и образователен проект за вредите, причинени от пластмаса и инсталира специални контейнери в детските градини, където малчуганите могат да оставят счупените си играчки. Компанията вече е рециклирала 25 тона пластмасови играчки.

Велосипеди, изработени от рециклирани PET бутилки

велосипеди

Бразилската компания Muzzicycles произвежда рамки за велосипеди, изработени от рециклирани пластмасови бутилки. За производството на една рамка са необходими 200 бутилки, което я прави по-лека и по-евтина от обикновената рамка. Гаранцията за този мотор е 100 години.

Този автомат дава храна за животни, ако напъхате в него пластмасова бутилка

автомат

Турската компания Pugedon прави вендинг машини за събиране на пластмасови и стъклени бутилки. Тази машина работи със слънчева енергия и пуска храна за кучета или котки за всяка бутилка, която получава.

Капан за пластмаса в океана

пластмаса в океана

Пластмасата, плаваща в океана, тежи около 1000 Айфелови кули и може да отнеме 79 000 години, за да се събере. Добрата новина е, че 24-годишен холандец на име Боян Слат е създал капан за боклук. Това е плаваща U-образна система, която е в състояние да улови пластмасата, която се намира по повърхността на океана. Изобретателят се надява да улови всички океански боклуци в рамките на 20 години с помощта на тези капани. В проекта взема участие и основателят на PayPal, Питър Тийл. Първият капан беше поставен на вода през септември 2018 г. Планира се специален кораб да изважда събраната пластмаса веднъж на всеки няколко месеца и да го изпраща за рециклиране.

Плаващ крайбрежен град, направен от пластмасови боклуци

плаващ крайбрежен град

Австралийска компания, наречена "Freischärler", предлага друг метод за борба със замърсяването на океана - проект за изграждане на плаващ град от пластмаса в океана с помощта на 3D принтери и дронове. "Обединената пластмасова нация", която наподобява айсберг с видима подводна част, ще се превърне в независима офшорна зона, където растенията ще се отглеждат с помощта на аквапонен метод и където всички отпадъци ще бъдат рециклирани.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимкиСоциални грижиНормативни актове