Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Петте най-смъртоносни вулкана в света – част 2

Петте най-смъртоносни вулкана в света – част 2

Петте най-смъртоносни вулкана в света – част 2 - изображение

Попокатепетъл, Мексико

Попокатепетъл

"Попо", както го наричат местните, се намира само на 70 км югозападно от един от най-големите градове в света – Мескико, в който живеят 20 милиона души. Попо е активен вулкан, който често напомня за себе си – най-скорошната му проява беше през 2016 г., когато изригна пепел на височина 5 км.

В по-ново време, както и в миналото на вулкана, изригванията му се ограничават до изхвърляне на големи количества пепел във въздуха. Но тези изригвания покриват планината с дебело одеяло от пепел, която когато се смеси с вода, може да образува гъста кална смес, която да пропътува много километри с относително висока скорост.

Подобни феномени, познати като "лахари", могат да са изключително смъртоносни, както доказа бедствието Невадо дел Руиз през 1985 г., когато около 26 000 човека бяха убити в град Армеро, Колумбия, именно от лахар, причинен от изригването на вулкан отдалечен на 60 км.

Тази трагедия бе в резултат на вулканичната дейност, която разтопи леда на върха на самия вулкан. В случая с Попо, лахарът може да бъде създаден в следствие на силен дъжд или снеготопене. Тези опасни потоци могат да се насочат към близките селища без никакво предизвестие.

Кракатау, Индонезия

Кракатау

Изригването на вулкана Кракатау през 1886 г. е меко казано епично. Като резултат от земетресението, предшестващо изригването, което освободило енергия, равняваща се на 13 000 атомни бомби като онази, хвърлена над Хирошима, се образувала вълна цунами, която отнела живота на 36 000 души. Изригването потопило острова и го унищожило напълно. Едва след 50 години на негово място изплувал нов остров.

Новият остров се нарича Анак Кракатау /Детето на Кракатау/ и от 1920 г. насам постепенно нараства, като днес височината му е около 300 м. Вулканът се отчете с по-значителна дейност през 2007 г. и през март тази година.

Никой не знае със сигурност дали впечатляващата скорост на издигане на Анак Кракатау означава, че един ден мащабната катастрофа ще се повтори. Но тъй като вулканът е разположен между двата най-населени индонезийски острови Ява и Суматра, той застрашава живота на много хора.

Чангбайшан, Китай

Чангбайшан

Малко хора са чували за този вулкан, който се намира в отдалечена част на Азия. Въпреки че последното му изригване е през 1903 г., историята му е доста плашеща. Около 969 г. вулканът станал причина за едно от най-големите изригвания през последните 10 000 години. То освободило три пъти повече вулканична пепел и скална маса отколкото Кракатау през 1886 г.

Една от най-големите опасности е наличието на огромно кратерно езеро на върха на вулкана /обемът му е около 9 куб. м/. Ако стените на езерото се пропукат, то може да създаде лахари, които ще застрашат живота на 100 000 човека, които живеят в околността.

В началото на хилядолетието учените започнаха да следят вулкана и стигнаха до заключението, че активността му се повишава и магмената му камера всеки момент може да се саморазруши и да причини голямо изригване през следващите десетилетия.

Като допълнително усложнение на ситуацията се явява фактът, че Чангбайшан се намира на границата между Китай и Северна Корея. Поради геополитическата чувствителност на този район, последствията от изригването му могат да се окажат трудни за овладяване.

Към първа част > > >

източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИстория