Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Вулканичното изригване в Хаваи може да продължи с месеци или години, смятат учените

Вулканичното изригване в Хаваи може да продължи с месеци или години, смятат учените

Вулканичното изригване в Хаваи може да продължи с месеци или години, смятат учените - изображение

За евакуираните жители на най-големия остров на Хаваи, чиито къщи са унищожени от потоците лава, е нормално да искат да се приберат по домовете си възможно най-скоро, след като природното бедствие е овладяно.

Вулканичната дейност обаче може да продължи с месеци – поне така смятат някои учени. Всъщност изригването на вулкана Килауеа не е изолиран случай. Той е активен от 1983 г., като сегашното опустошение е 62-ият епизод на земетресения, потоци лава и отровни газове.

Потоци от лава в Хавай

Мощното изригване на Килауеа доведе до образуването на 12 вулканични отвора, от които излизат потоците от разтопената скална маса и отровните газове.

Докато някои местни жители интерпретират разрушенията, предизвикани от стихийното бедствие, като резултат от действията на богинята на огъня Пеле, учените предоставят алтернативно обяснение за това, което се случва. Според геолозите активността на Килауеа може да бъде характеризирана като ефузивно вулканично изригване, което може да продължи много дълго време.

Освен потоците разпопената скална маса, която в момента помита значителна част от острова, тези фонтани от лава отключват поредица земетресения, като най-мощното се равнява на 6.9 по скалата на Рихтер.

Вулканичните пукнатини, от където токсичните газове и лавата излизат на повърхността, представляват най-голяма опасност.

Като се има предвид всички отвори, през които излизат тонове магма, изглежда малко вероятно да се натрупа достатъчно налягане за голяма вулканична експлозия. В дългосрочен план обаче е трудно да се определи кога и къде тези пукнатини ще се появят.

Според вулканолога Ерик Клемети от Университета "Денсион" вулканичните пукнатини могат да бъдат сравнени с пукнати тръбопроводи, по който се движи магмата и когато достигне място, където се натрупва достатъчно налягане, започва да излиза на повърхността.

 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортСнимкиИсторияНовиниЛюбопитно