Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Кой е виновен за климатичните промени – човекът или вулканичните изригвания?

Кой е виновен за климатичните промени – човекът или вулканичните изригвания?

Кой е виновен за климатичните промени – човекът или вулканичните изригвания? - изображение

Може би сте забелязали, че в статиите, касаещи климатичните промени, които поставят бъдещето на човечеството на карта, понякога се изказват и доводи, оспорващи човешкия фактор като основна причина за тези катастрофални процеси. Например, вулканичните изригвания изхвърлят в атмосферата повече въглероден диоксид отколкото хората някога ще успеят, поради което нашите емисии от парникови газове оказват почти минимално влияние на случващото се с климата.

Другият аргумент е, че по време на вулканични изригвания се произвежда толкова много отразяващ светлината серен диоксид, че ако някой вулкан избухне достатъчно мощно, ще охлади климата толкова много, че всички парникови газове ще изчезнат в бъдещето.

Но трябва да ви разочароваме – и двете твърдения имат нулева обосновка. Те са пълни глупости и ние ще ви обясним защо.

Нека погледнем първия довод, идеята, че вулканите изхвърлят повече въглероден диоксид от човечеството.

Първо, да, вярно е, че вулканите произвеждат повече въглероден диоксид отколкото останалите дейности на земята. Те всъщност освобождават в атмосферата голямо разнообразие от газове – известни като летливи вещества – чиято концентрация зависи от вида на изригването (внезапно и експлозивно или продължително и спокойно) и геохимията на магмения източник.

Най-често срещаните газове, отделяни в атмосферата, са водните пари, въглеродния диоксид, въглеродния оксид, съединенията на сероводорода и серния оксид, както и още много други.

Затопляне на климата

Хората, които са скептични относно причините за климатичните промени, често казват, че водните пари са най-важния парников газ, но това твърдение се използва, за да се докаже, че въглеродният диоксид всъщност не е проблем. Водните пари не задържат слънчевите лъчи в атмосферата, но концентрацията им е пряко свързана с температурата. По-топлите части на света имат повече водни пари в атмосферата над тях, а по-студените – по-малко. Това е нещо, което е извън контрола на човека.

Въглеродният диоксид обаче подлежи на контрол. Въпреки че не е газа, който най-ефективно впримчва топлината на земята, той е доста добър в това и насища въздуха през последните около 200 години. Това го прави най-важния парников газ.

Вулканите наистина изхвърлят огромно количество въглероден диоксид във въздуха. Понякога толкова много, че това причинява масовото измиране на флората и фауната на земята. Сибирските капани, вулканична област в днешна Русия, преди 252 милиона години за период от повече от 1 милион години е произвела поток от лава с размерите на цял континент. Това освободило 85 трилиона тона въглероден диоксид и е причинило покачване на световните температури с 6-8°C за изключително кратък период от време.

Сибирските капани

Сибирските капани днес

Това от своя страна задействало Голямото измиране – масово изчезване на видове, при което загинал 96% от живота на планетата. Това се доближава до апокалипсиса към който се приближа и човечеството.

Но това събитие, макар и уникално, дори и да се повтори днес, ще бледнее пред количеството въглероден диоксид, изхвърлено в небето от човечеството всяка година – и тук се крие разковничето. Става въпрос за скоростта на изхвърляне на газове, която се увеличава с времето.

Сибирските капани създали огромни количество въглероден диоксид за кратък от геологическа гледна точка отрязък от време. Но хората произвеждат дори повече за период, който представлява неуловим геологически миг. Средно за една година вулканите изхвърлят около 0.3 милиарда тона въглероден диоксид. За същия период хората произвеждат около 100 пъти повече от това и количеството се увеличава с всяка изминала година.

ТЕЦ Марица-Изток

ТЕЦ Марица-Изток 2, близо до Раднево

Всъщност през изминалото столетие не се е случвало вулканично изригване, което да изхвърли повече въглероден диоксид, отколкото вече съществуващия в атмосферата. Колкото до бъдещето, не съществува естествен процес, при който вулкан би могъл да произведе повече от този парников газ, отколкото човечеството може да изхвърли в атмосферата за една година. Поради тази причина доводът за вулканите никога не може да бъде обоснован.

Колкото до второто "доказателство", да, вярно е, че вулканите произвеждат и много серен диоксид. Това е вещество, което блокира  слънчевите лъчи, което означава, че колкото по-голямо количество от него има в атмосферата, толкова по-малко слънчева радиация ще достига до Земята и климатът ще е по-хладен.

Някои геоинженери предполагат, че можем да изстреляме серен диоксид в небето, за да противодействаме на затоплянето, причинено от човека. Това може и да проработи, но само ще прикрие проблема, вместо да се справи с основната причина за него – и нека не забравяме за дяволския киселинен дъжд, в който ще се превърне цялата тази сяра.

Що се отнася до вулканичните емисии, тези аерозоли наистина оказват по-забележим ефект върху климата ни. Когато през 1991 г. изригва планината Пинатубо, световните температури падат с 0.01 градуса в продължение на няколко месеца.

Когато много по-експлозивният Тамбора изригва през 1815 г., в атмосферата е освободена толкова много сяра, че следващата година навсякъде по света почти липсвали топли месеци. Всъщност тя е наречена и Годината без лято.

Преди целият този въглероден диоксид да окаже ефект по време на Голямото измиране, 75 милиона тона серни аерозоли, освободени от Сибирските капани, всъщност помогнали за напълното скриването на слънцето поне за период от няколко десетилетия, може би дори век или два. Планетата мигновено замръзнала, фотосинтезата престанала и хранителните вериги навсякъде по света се разрушили.

пангеяНай-мащабното влияние, което са оказвали серните аерозоли, вероятно се случва по време на формирането на забележителната "Снежна топка". Преди около 700-800 милиона години е съществувал един единствен континент, наречен Родиния (на руски) или Пангея. Когато подобни суперконтиненти са налице, обикновено вулканите изхвърлят повече сяра, отколкото въглероден диоксид.

Когато верига от вулкани с дължина 3 220 км изригват продължително време, аерозолите успяват да блокират толкова много слънчева светлина, за толкова дълго време, че за период от стотици милиони години ледниците се разпространяват от полюсите към екватора и от космоса Земята изглеждала като гигантска снежна топка.

Това са екстремните хипотези и възможности за бъдещето на земята – тази сяра се отделя в атмосферата в продължение на милиони години. Ако изригване като това се случи днес, затоплящия ефект на парниковите газове ще надвие блокиращия ефект на сярата без никакво съмнение.

В заключение ще обобщим, че човечеството произвежда прекалено много въглероден диоксид, което напълно разбива двата мита за ефектите от вулканичните изригвания. Съжаляваме, сами си прецакваме климата.

източник: iflscience.com

снимки: личен архив; youtube.com; reddit.com; geology.com; climate.nasa.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съвети