Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Петте най-смъртоносни вулкана в света – част 1

Петте най-смъртоносни вулкана в света – част 1

Петте най-смъртоносни вулкана в света – част 1 - изображение

От 1600 г. насам при вулканични изригвания са загинали около 300 000 човека, повечето от които са починали вследствие на вторичните последствия от вулканичната дейност.

След изригването на вулкана Тамбора в Индонезия през 1815 г. от глад загинали 92 000 човека. А вследствие на едно от най-известните вулканични изригвания – това на вулкана Кракатау през 1883 г., била създадена огромна вълна цунами, която отнела живота на 36 000 човека.

След 1980 г. смъртните случаи вследствие на вулканични изригвания са намалели драстично, но не само заради по-голямата подготвеност за подобни природни катаклизми. Истината е, че дори днес е до голяма степен въпрос на шанс.

Изследванията показват, че вулканичната дейност не е намаляла през XXI век – просто се локализира извън гъсто населени райони и големи градски центрове. Но в света все още съществуват много активни вулкани, които представляват огромна заплаха за нормалния живот на обитателите на нашата планета.

Везувий, Италия

Везувий

Най-известното изригване на вулкана Везувий датира от 79 г., когато били напълно унищожени римските градове Помпей и Херкулан. Но вулканът не е загаснал и представлява сериозна заплаха за град Неапол и неговите околности, които са дом на 3 милиона човека.

Според древния римски автор Плиний Млади, изригванията на Везувий са особено мощни. Те се характеризират с изхвърлянето на огромен стълб от газ и пепел, който стига чак до стратосферата – много по-нависоко от нормалната траектория на обществените авиолинии.

Ако Везувий изригне в наши дни, по-голямата част от населението ще бъде евакуирано, заради предшестващите изригването земетресения. Но хората, които останат в областта, ще бъдат засипани със скалите, които са твърде големи, за да бъдат задържани в стълба от газ и пепел.

След като вулканът започне да губи мощ, самият газов стълб ще се разпадне и от небето ще завалят с висока скорост по-малки скални частици /от фини частици пепел до малки камъчета/.

Асфиксиращи облаци от газ и натрошени скали – пирокластични течения – след това ще потекат по склоновете на вулкана, унищожавайки всичко по пътя си. Пепелта и скалните отломки могат да изминат десетки километри и то със зашеметяваща скорост и имат потенциала да превърнат Неапол в съвременен Помпей.

Нийрагонго, Демократична република Конго

Вулканът Нийрагонго

Този централноафрикански вулкан е изригвал няколко пъти през последните няколко десетилетия и въпреки че тези изригвания не са експлозивни, те произвеждат бързи и опасни потоци лава. Веднъж освободена, тази лава може бързо да се придвижи по склоновете на вулкана и да залее околните райони без почти никакво предупреждение.

През 2002 г. езерото лава изпуснало потоци магма, които потекли към близкия град Гома със скорост 60 км в час, и погълнали част от него.

За щастие опасното поведение на активния вулкан предизвикало много изследвания и навреме били евакуирани повече от 300 000 човека. Ако подобен природен катаклизъм се случи отново, може единствено да се надяваме, че властите ще са достатъчно подготвени, тъй като районът е нестабилен и вулканът си остава потенциално опасен.

Към втора част > > >

източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИстория