Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 1

Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 1

Научаването на отговорите на тези 12 въпроса определено ще ви направи по-умни и по-готини - част 1 - изображение

Не е нужно да сме академици, учени или зубъри, за да сме информирани за света, в който живеем. Но понякога поради липса на мотивация, а друг път, защото нямаме достатъчно време да седнем и да прочетем това, което наистина ни учудва, ние пропускаме полезни и смислени знания. Този път имате късмет, защото сме съставили списък от 12 много интересни въпроса и техните кратки отговори (възможно най-кратки).

1. Каква е разликата между содата и бакпулвера?

Содата за хляб има само една съставка: натриев бикарбонат. Натриевият бикарбонат е основа, която реагира в контакт с киселини, като мътеница, кисело мляко или оцет. Тази реакция произвежда въглероден диоксид (СО2) под формата на мехурчета, като течна пяна.

Всички прахчета за печива съдържат натриев бикарбонат (точно като сода за хляб). Но бакпулверът съдържа и две киселини. Нито една от тези киселини не реагира с натриев бикарбонат, докато няма наличие на: А) влага (т.е. да са разбъркани в тестото) и В) топлина.

2. Защо планетата Уран изглежда толкова гладка в сравнение с другите газови гиганти?

За разлика от другите три гигантски планети, Уран няма вътрешен източник на топлина. Юпитер е по-топъл, отколкото би бил, ако получаваше топлина единствено от Слънцето. Това се дължи на топлината, освободена от гравитационното пресоване при нейното образуване. Сатурн е много подобен, въпреки и поради отделянето на хелий от водорода в неговата атмосфера, което осигурява източник на топлина. Уран обаче се загрява само от Слънцето. Без прекомерна вътрешна топлина няма достатъчно енергия за формирането на бури и други интересни атмосферни модели. Ето защо Уран изглежда много хомогенен и гладък отвън.

3. Защо газта / маслото е цветна във вода?

Причината, поради която газта / маслото изглежда цветно, когато влиза в контакт с вода, е свързана с относителната плътност на материалите, както оптичната плътност, така и плътността на масата. Газта / маслото, като течен химикал, има значително по-ниска маса на обем или плътност от тази водата, която остава на върха. Това прави много тънък слой газ / масло да се разстила на повърхността на водата. Този филм е толкова тънък, че разстоянието между неговия връх и дъното му е нещо, което се доближава до дължината на вълната на видимия спектър на светлина. Газта / маслото е също така частично отразяващо, и когато светлината навлезе в горния слой на първия филм, част от нея се отразява, а останалата преминава. Част от този процент светлината достига границата на водата, която отново е частично отразяваща. Това води до наличието на два отделни лъча светлина, отразени обратно нагоре към окото, и двата от тях в различни фази, поради моментите във времето, в които се отразяват. Тези фази имат два варианта: да взаимодействат помежду си, или деструктивно, или конструктивно, или някъде между двете. При пълното деструктивно  взаимодействие ще видите тъмно петно, а при конструктивното - светло петно, което силно излъчва цвят, чието дължина на вълната съответства на дебелината на филма газ / масло. По този начин филмът от газ / масло върху тялото на водата ще изглежда цветен, защото всяка конкретна област на филма не е с еднаква дебелина.

Вижте още любопитни въпроси и отговори ТУК >>>

Източник: onedio.co

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория