Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец 9 неща, с които стресираме кучето си — част 2

9 неща, с които стресираме кучето си — част 2

9 неща, с които стресираме кучето си — част 2 - изображение

Когато обичаме кучетата си като част от нашето семейство, понякога забравяме, че те не ни разбират съвсем като човешките ни роднини. Често се опитваме да проведем пълен разговор с тях или несъзнателно им изпращаме сигнали с езика на тялото си, които се интерпретират по различен начин в животинското царство. Поради тези причини сме съставили списък с 9 човешки дейности/поведения, които всъщност стресират кучетата.

Ако сте правили някое от тези неща, не се притеснявайте - всички ние сме! Но когато сме по-съзнателни, можем да се опитаме да общуваме с нашите кучета колкото е възможно по-ясно. За щастие тяхната прошка няма граници.

Сочите го или го порицавате с пръст

Healthy Pets обяснява, че този жест е "универсален стрес-индуктор за кучетата". Той често се придружава с ядосан жест, определена поза и строг тон. Възможно е вашето кученце да не помни кога е заслужило "соченето с пръст", но ще знае, че сте му ядосани, което му причинява безпокойство.

Обуздавате кучето, за да му покажете привързаност

Съществува спор дали кучетата харесват прегръдки или не. Отговорът е прост: зависи от кучето (и точно като хората - някои кучета се наслаждават само на прегръдките на своите доверени близки). Докато за нас прегръдките са признак на привързаност, някои кучета се чувстват нервно или като в капан, когато човек обвива ръцете си около тях. Имайте предвид, че прегръдките и гушкането са различни неща: кучето, което не харесва прегръдките, може все пак да обича да се настанява уютно до/у вас, защото не се чувства ограничено. Въпросът е, че трябва да вземем под внимание това, че всяко куче има различен праг на комфорт. Домашните любимци също заслужават личните им граници да бъдат зачитани!

Взирате се в куче, което не познавате

На първо място, има разлика между любящите погледи, обменяни между едно малко дете и членовете на семейството му, и куче, в което се взира непознат - говорим за второто. Ако срещате едно куче за първи път, опитайте се да избегнете контакт с очите, докато ви опознава. Някои кучета усещат очния контакт от непознат като предизвикателство, което ще увеличава техния отговор на стреса (в резултат може да бъдете захапани).

Не му давате достатъчно физическа стимулация

Подобно на хората, кучетата се отегчават, ако нямат достатъчно физическа и психическа стимулация в живота си. "Кучета, които са недоволни и отегчени, често демонстрират разрушителни поведения, като дъвчене и копаене, което води до несправедливо наказание и стрес", обяснява Кейти Финлай за iHeartDogs.

Не забравяйте, че вашето куче не може да се забавлява само, като се наслаждава на невероятната храна или разходката. От вас зависи то да остане във форма - физически и психически!

<<< Към първа част

 

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: iheartdogs.com

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиПсихологияИсторияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина