Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец 9 неща, с които стресираме кучето си - част 1

9 неща, с които стресираме кучето си - част 1

9 неща, с които стресираме кучето си - част 1 - изображение

Когато обичаме кучетата си като част от нашето семейство, понякога забравяме, че те не ни разбират съвсем като човешките ни роднини. Често се опитваме да проведем пълен разговор с тях или несъзнателно им изпращаме сигнали с езика на тялото си, които се интерпретират по различен начин в животинското царство. Поради тези причини сме съставили списък с 9 човешки дейности/поведения, които всъщност стресират кучетата.

Ако сте правили някое от тези неща, не се притеснявайте - всички ние сме! Но когато сме по-съзнателни, можем да се опитаме да общуваме с нашите кучета колкото е възможно по-ясно. За щастие тяхната прошка няма граници.

Разочаровани сте, когато вашето куче действа като... куче!

Кучетата лаят, копаят, дъвчат предмети, крадат храна от масата, когато се докопат до нея. За тях това е естествено поведение (освен това те не разбират стойността на любимия ви чифт обувки). Това обаче не означава, че вашият домашен любимец трябва да има свободата да върши каквото му харесва. Вместо да наказвате тези поведения, пренасочете ги - и това изисква търпение! От Вет Стрийт предлагат алтернативи като играчки за дъвчене или обучение как нашите космати приятели да използват своя "вътрешен глас" вместо лаят.

Прилагате непоследователни правила и граници

Кучетата обичат последователността и рутината и се чувстват комфортно в нея. Ако на вашето кученце му е позволено да се качва на дивана една седмица, а на следващата вече има забрана, то ще е стресирано, защото не може да предвиди реакцията ви към поведението му. То няма да разбере, че сте решили да му позволите да наруши правилата за "специален повод". Когато създавате граници, придържайте се към тях!

Очаквате кучето ви да се подчинява, само защото иска да ви направи щастливи

Нашите кучета обичат да ни виждат щастливи, но те са животни и опортюнисти (например, ако видят възможност да свалят някоя останка от храна на масата, те обикновено ще се възползват). Някои четириноги се подчиняват на собствениците си, за да им угодят, но повечето изпълняват команди по една проста причина: за да получат наградата си. Непоследователното възнаграждение най-вероятно ще доведе до непоследователно поведение. Не можете да се сърдите на кучето си, че не се подчинява, ако в замяна не може да очаква награда.

Използвате няколко вербални знака за едно и също поведение

Това може да е труден за разбиване навик. Да кажем, че кучето ви лае по пощальона, затова му казвате: "Шшшшшт!" "Спри!" и "Тихо!". Давате му три различни команди, за които се предполага, че означават едно и също нещо: спри лаенето! Кучето ви е объркано, затова продължава да лае и в крайна сметка получава порицание, но не знае защо. Най-добрият план е да подберете специфични думи, които да прилагате към всеки трик или команда и да се уверите, че всички в семейството ви ги използват. Ако използвате "долу" за "легни", използвайте "на пода", за да кажете на вашето кученце да слезе от леглото например.

Казвате "всичко е наред", когато кучето ви мисли, че не е така

Когато нашите кучета са неспокойни, искаме да ги утешим. Често думите "всичко е наред" с успокояващ тон е нашият естествен човешки отговор. Но ние ги обучаваме да мислят точно обратното. Ако използваме фразата заедно с нещо, което не им харесва - например, когато ги заведем при ветеринаря или докато се опитваме да отрежем ноктите им - те се научават да свързват фразата с неща, които не са наред. Ако "всичко е наред" означава, че нещо лошо е на път да се случи, това наистина може да стресира кучето ви.

Към втора част >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: iheartdogs.com

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиПсихологияИсторияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина