Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Една човешка година не се равнява на седем кучешки години

Една човешка година не се равнява на седем кучешки години

Една човешка година не се равнява на седем кучешки години - изображение

Кучетата остаряват по различен начин от хората, но правилото за седемте "кучешки години", които се равняват на една човешка, не може да се нарече прецизно изчисление.

Ако наистина остарявахме седем пъти по-бавно от четириногите ни другари, то тогава много от нас би трябвало да достигнат полова зрялост на 7 години и спокойно да достигнат достолепната възраст от 150 години. Очевидно нещата не стоят по този начин.

Причината, поради която кучетата достигат полова зрялост само след една година от своето раждане, е, че те остаряват много бързо през първите две години от своя живот за разлика от хората.

Дори тази генерализация е сравнително неточна, като се има предвид факта, че по-дребните породи се развиват по-бързо от по-едрите.

Кучетата остаряват много по-бързо в началото на живота си, като процесът се забавя с всяка изминала година. Затова изчисляването на възрастта на домашния ви любимец спрямо вашата не е невъзможно, но е малко сложно.

Именно поради това ви предоставяме подробна таблица, с която може разберете на точно колко човешки години е вашето куче.

Тъй като по-малките породи живеят по-дълго от по-големите, е важно първо да определите в коя категория попада домашният ви любимец: малка (9,5 кг или по-малко), средно голяма (9,6 кг – 22 кг), голяма (23 кг – 40 кг) или гигантска (над 41 кг).

Таблица за определяне на възрастта на кучетата спрямо човешките години

 

Въпреки че произходът на мита за правилото за седемте години е неизвестен, хората се опитват да намерят начин да изчислят възрастта на кучета в човешки години още през 13-ти век.

Един от най-ранните примери за това е надпис от 1268 г. в Уестминстърското абатство, който изобразява как хората тогава са изчислявали възрастта на четириногите. Според древното писание една човешка година се равнява на осем кучешки.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСнимкиЛайфстайлХранене при...НовиниЛюбопитноСпортФизиологияИсторияАнкетиВидеоСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина