Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените твърдят, че кучето ви е подъл манипулатор

Учените твърдят, че кучето ви е подъл манипулатор

Учените твърдят, че кучето ви е подъл манипулатор - изображение

Кой е добро момче? Вашето куче, нали? Вашето куче е най-доброто момче на света. Така ли е наистина? Може би просто така иска да мислите.

Ново проучване е показало, че кучетата всъщност са измамно подли и манипулативни, когато искат да получат онова, което искат, независимо дали става въпрос за лакомство, потупване по корема или – според точно това проучване – наденичка, и са способни да прилагат "тактическа измама".

Проучването е проведено от Мариане Хеберлайн, която изследва познавателната способност на кучетата в университета в Цюрих, Швейцария. Тя била вдъхновена да го осъществи, след като шпионирала как едно от нейните кучета се преструвало, че гледа нещо интересно в двора, подлъгвайки другото й куче да се откаже от удобното си местенце за сън.

"Това се случва доста често, но не е добре изследвано," казва тя.

Хеберлайн била любопитна дали те могат да измамят и хората. Затова тя и колегите й събрали кучета с хора /познати и непознати/, които или им давали лакомства, или ги запазвали за себе си.

След като кучетата научили кои от хората им "съдействат" и кои се "състезават" за техните лакомства, те трябвало да заведат всеки човек до една от три кутии, едната от които съдържала вкусна наденичка, другата – кучешка бисквитка, а третата била празна. След всеки опит собствениците на кучетата позволявали на кучетата да ги заведат до кутията и да изядат онова, което е вътре.

Манипулативните кучета бързо схванали ситуацията. На втория ден много от тях били вече разбрали, че ако съзнателно заведат човека, който не споделя храната си с тях, до празна кутия, те все още имат шанс да получат вкусна награда, като стигнат до кутията с наденичка със своите собственици след това.

Учените били изненадани колко бързо подлите кучета разбрали как трябва да се държат, за да се облагодетелстват в най-голяма степен. Някои от кучетата завеждали човека, който не споделял храна си, до празната кутия още при първия опит.

"Те успяха наистина бързо да разграничат двамата си партньори. Нямаше нужда от никаква допълнителна стъпка," казва Хебърлайн. "Те показаха впечатляваща гъвкавост в своето поведение. Те не просто се придържат към стриктно правило, а обмислят различните варианти, които имат."

Авторите на проучването стигнали до заключението, че това показва, че кучетата са способни на тактическа измама и коригират поведението си в зависимост от това с кого си имат работа.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиВидеоИсторияСпортЛюбопитноАнкетиПсихологияНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина