Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените откриха доказателства за съществуването на десета планета в Слънчевата система

Учените откриха доказателства за съществуването на десета планета в Слънчевата система

Учените откриха доказателства за съществуването на десета планета в Слънчевата система - изображение

Слънчевата система не е същата откакто Плутон бе понижен от планета в планета джудже и оттогава нищо в категоризацията и постулатите на Слънчевата система не е сигурно.

Миналата година учените от Калифорнийския технологичен институт изказаха обоснованото предположение, че в границите на Слънчевата система се крие непозната планета № 9. Според тях космическото тяло трябва да е 10 пъти по-голямо от Земята и вероятно се спотайва в далечните кътчета на системата ни – отвъд орбитата на Плутон.

Майк Браун, който стои в основата на тази научна хипотеза, отбелязва, че вероятността за съществуването на девета планета е много голяма. Той написа в Twitter: "Хей, фенове на планета № 9, нов ексцентричен обект от Пояса на Кайпер бе открит. И той се намира точно там, където планета № 9 твърди, че трябва да е."

Нещо повече, Браун казва, че вероятността това да е щастлива случайност, е по-малка от 0.001%.

Подобни открития са правени и във връзка с нови планети джуджета. Планетарното тяло 2014 UZ224 се намира на около 13.7 милиарда км от Слънцето, диаметърът му е около 530 км и годината му (една пълна обиколка около Слънцето) се равнява приблизително на 1 100 земни години.

Е, изглежда нашето миниатюрно ъгълче от космоса е в състояние на постоянни промени (поне в знанията ни) и вероятно навлизаме в епоха на мащабни революционни открития, които ще променят изцяло представите ни за Вселената и нашето място в нея.

Оказва се, че на ръба на нашата Слънчева система, вероятно се крият още много изненади.

Катрин Волк и Рену Малхотра от университета в Аризона забелязват странно движение извън Пояса на Кайпер… движение, което според тях предполага съществуването на планета № 10.

Обектите в Пояса на Кайпер се намират достатъчно далеч от големите тела в Слънчевата система, че гравитационното влияние на големите планети да не ги засяга (поне не значително); въпреки това тяхното движение може да бъде предсказано, благодарение на системните небесни наблюдения и новите технологии в областта.

С други думи, ако учените са прави, някъде там се крие второ неизвестно голямо небесно тяло – отвъд нашия поглед – чиято гравитация влияе върху движенията на обектите в Пояса на Кайпер.

Търсенето на планета № 9 кара учените да вярват, че нейната орбита е разположена на около 700 астрономични единици от Слънцето.

Волк и Малхотра твърдят, че евентуалната планета № 10 може би ще се окаже много по-близо, тъй като орбитата на телата от Пояса на Кайпер се измества отвъд 50 астрономични единици. Те също така смятат, че размерите на планетата могат да се сравняват с тези на Марс.

Въпреки  това останалите астрономи не бързат да изказват необмислени заключения. Алесандро Морбидели от Обсерваторията Côte d'Azur в Ница, Франция, споделя: "Съмнявам се, че толкова близка и ярка планета, е останала незабелязана."

Откриването на повече тела в Пояса на Кайпер ще помогне на учените да потвърдят или опровергаят тези открития. И в двата случая нашето малко слънчево семейство ще продължи да нараства.

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниИсторияПсихологияОрганизации