Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Планета № 9 може би е междузвездна планета, уловена от Слънчевата система

Планета № 9 може би е междузвездна планета, уловена от Слънчевата система

Планета № 9 може би е междузвездна планета, уловена от Слънчевата система - изображение

Учените все още се опитват да проследят точното местоположение на неуловимата Планета № 9 – хипотетичната девета планета в нашата Слънчева система, чието съществуване бе предположено през януари миналата година.

Едно ново проучване предлага обяснение на това как този огромен и мистериозен свят може би е бил притеглен в орбита около Слънцето: някога планетата е била свободно носещ се в космоса номад, но в даден момент е била придърпана към Слънчевата система заради гравитационното притегляне на Слънцето.

Според симулациите Планета № 9 може да бъде наречена междузвездна планета – свободно носещо се планетарно тяло, което не е привързано към никоя звезда.

Или поне някога е била, преди да попадне на Слънчевата система и да бъде прихваната от гравитационното притегляне на Слънцето.

Това е предположението на двама астрономи от университета в Ню Мексико, САЩ, след като провели 156 симулации на това какво може да се случи ако планета сирак с различни размери мине през нашата част от галактиката.

При повечето от тестовете резултатите показват, че тези номади не биха заседнали в Слънчевата система, като преминаващите планети най-често биват изхвърляни от гравитационните сили като с прашка.

Тези изстрелвания се случват в 60 % от симулациите с междузвездните планети. Поне в 10 % от случаите отклоняващият се скиталец взима със себе си една от съществуващите в Слънчевата система планети заради гравитационното притегляне на прашката.

Но в останалите 40 % от симулациите междузвездната планета бива притеглена от Слънчевата система и остава в нея.

Това може да се случи с "меко прихващане" – при което нито една от съществуващите планети не бива изблъскана от новодошлата – или чрез насилствено вмъкване, при което една, две или три планети биват "изритани" от нашественика.

"Без да сме наясно с точната й орбита, е трудно да потвърдим или отхвърлим теорията за прихващането на междузвездната планета, но определено е възможно," казва чешкият астроном Константин Батигин.

Една от причините да подкрепим хипотезата за междузвездната планета е големият брой от планети скиталци.

Учените смятат, че съществуват милиарди подобни "сираци", които бродят през Млечния път и те са много повече от общия брой на звездите и прихванатите от звезди екзопланети в нашата галактика.

Но съществува и друга възможност.

Миналата година друг научен екип предложи хипотезата, че Планета № 9 в началото е била екзопланета от друга Слънчева система, която е била уловена от нашето Слънце преди милиарди години.

Разбира се всички спекулации и теории остават просто хипотези, но с всяко ново изследване ние се приближаваме към отговора на по-мащабния въпрос: съществува ли наистина Планета № 9? Ако да, това ще е най-вълнуващото откритие за Слънчевата система.

Очакваме с нетърпение бъдещите изследвания в областта на астрономията.

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниИсторияПсихологияОрганизации