Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука НАСА разкри своя план за едногодишна мисия до Луната

НАСА разкри своя план за едногодишна мисия до Луната

НАСА разкри своя план за едногодишна мисия до Луната - изображение

През последните няколко години голяма част от учените по света, медиите и обществото се вълнуват от една единствена тема – бъдещата мисия до планетата Марс, въпреки че за осъществяването й са нужни още много изследвания. За разлика от Илон Мъск, НАСА отново насочва погледа си към по-близкия съсед на Земята – нашия естествен спътник. Американската космическа агенция разработва нов план за изпращане на астронавти в орбита около Луната.

Откакто последно човешки крак е стъпвал на Луната са изминали 45 години (1972 г.). Но НАСА смята, че цислунарната орбита (между Луната и Земята) ще бъде жизнено важен тестови обект за изстрелването на совалка към Марс след 2030 г.

Както обясни ученият от НАСА Грег Уилямс на специалната научна среща във Вашингтон миналата седмица, мисията до Луната е насрочена за 2027 г. и се очаква астронавтите да прекарат година над лунната повърхност.

Дълговременната космическа мисия се очаква да бъде предхождана от няколко пилотирани и безпилотни мисии, които ще транспортират нужното оборудване до Луната. То ще включва хабитат за членовете на екипажа, както и транспортен космически апарат (Deep Space Transport) за придвижване в открития космос, който НАСА разработва и очаква да използва за пренасянето на хора до Марс.

"Ако успеем да проведем едногодишна мисия с хора на този апарат в цислунарна орбита, ние вярваме, че ще научим достатъчно и, че ще можем след това да го изпратим с екипаж на хиляда-дневна мисия до Марсианската система и обратно," казва Уилямс.

Към този момент цислунарната мисия не разполага с наименование. В началото учените си служили с термина "shakedown cruise", който се използва от флота при тестване на нов плавателен съд.

НАСА наскоро обяви, че целта й е да построи космическа станция, наречена Deep Space Gateway, която ще се движи в орбита около Луната и ще може да се използва като стартова площадка за изстрелване на мисии в открития космос, включително и към Марс.

Космическата агенция планира да започне да изпраща оборудване към космоса още следващата година със своята най-мощна ракета, която към момента е Space Launch System.

Всички подробности около мисията са все още в процес на разработване и медиите не разполагат с информация как астронавтите ще прекарат 365 дни в орбита около луната. Въпреки това всичко, което те научат, ще е от изключителна важност за бъдещата мисия до Марс.

Междувременно учените продължават да изследват ефектите, които оказва дългият престой в космоса върху човешкото тяло. Последните проучвания показват, че дори краткотрайни пътувания извън земната атмосфера могат да доведат до заболявания на черния дроб при мишки.

Освен това, след като Скот Кели прекара 340 дни в космоса, НАСА откри доказателства за увреждане на зрението, намаляване плътността на костите и мускулите, както и проблеми със съня. Това доказва, че са нужни още много изследвания, преди да сме сигурни, че някой може да издържи 1000-дневна мисия до Марс и да се върне здрав на Земята.

За осъществяването на бъдещите си планове за мисия до Червената планета НАСА се надява на сътрудничество с други космически компании като Space X и Blue Origin.

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИсторияАнкетиДиетиЗдравни съветиПсихологияОрганизации