Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Лора - момичето, което получи лунен прах от Нийл Армстронг и осъди НАСА

Лора - момичето, което получи лунен прах от Нийл Армстронг и осъди НАСА

Лора - момичето, което получи лунен прах от Нийл Армстронг и осъди НАСА - изображение

Лора Мъри е 10-годишно момиче, което един случаен ден получава неочакван подарък от майка си – малка стъклена епруветка, в която има светлосив прах. "От Луната е", споделя развълнувано майката на детето. В стъкленото шишенце има още една находка – ръчно написана бележка: "За Лора Мъри. Много късмет! Нийл Армстронг, Аполо 11".

Години наред спомените за този момент избледняват, но момичето пази в спалнята си ръчно написаната бележка от астронавта. Когато порасналата Лора губи родителите си, тя се завръща в родната къща в Синсинати заедно със съпруга си. В дома си тя открива шишенцето с лунен прах сред вещите на родителите си. В първия момент не знае какво да прави с него, но след като със съпруга й проучват ситуацията решават да действат.

бележка,написана от Армстронг

Жената успява да осъди НАСА, за да е сигурна, че няма да и отнемат лунния прах. Всичко това е с превантивна цел, тъй като  налице са редица случаи, при които космическата агенция присвоява лунни материали.

"Не съществува закон, който да забрани на граждани да притежават материал от Луната. Тя е законният притежател на лунния прах и бележката от Нийл Армстронг го доказва", споделя адвокатът на Лора.

Стъкленото шише с лунен прах е подарък на Лора от Армстронг, който е бил добър приятел с нейния баща Том Мъри. Мъри е бил пилот по време на Втората световна война. Космонавтът и Том са прекарали голяма част от времето си с политици и високопоставени лица. Двамата приятели са били членове на "Тихи птици" - таен клуб от мъжки пилоти.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: sciencealert.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно