Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Астрономите уловиха странни сигнали, идващи от звезда, отдалечена на 11 светлинни години от Земята

Астрономите уловиха странни сигнали, идващи от звезда, отдалечена на 11 светлинни години от Земята

Астрономите уловиха странни сигнали, идващи от звезда, отдалечена на 11 светлинни години от Земята - изображение

Астрономи твърдят, че са засекли "странни сигнали", идващи от малка мъждива звезда, разположена на 11 светлинни години от Земята.

Учените прихванали мистериозните сигнали на 12 май благодарение на огромния радиотелескоп Аресибо, разположен в Пуерто Рико.

Изглежда радио излъчването идва от Ross 128 – червено джудже, около което все още не е известно да има орбитиращи планети. Светлината му е с2 800 пъти по-слаба от тази на Слънцето.

Абел Мендез, астробиолог от университета в Пуерто Рико и обсерваторията Аресибо, твърди, че звездата е била наблюдавана в продължение на 10 минути и през този кратък отрязък от време бил уловен сигналът, който се повтарял почти периодично.

Мендез казва, че е малко вероятно зад радиоизлъчването да стои извънземна цивилизация, но отбелязва, че все пак тази възможност все още не може да бъде напълно отхвърлена.

"Учените от SETI [програма за търсене на извънземни форми на живот] знаят за сигналите," пише Мендез в писмо до американското интернет издание Business Insider.

Телескопът Аресибо играе главна роля в усилията за прихващане на сигнали, изпратени в пространството от извънземни форми на живот, но освен това върши страхотна работа за наблюдаване на отдалечени галактики и преминаващи близо до Земята астероиди.

Мендез смята, че е по-вероятно сигналът да идва от нещо, което хората са изпратили в космоса, вероятно сателит, който е изминал хиляди километри в откритото космическо пространство.

"Зрителното поле на Аресибо е достатъчно широко, затова съществува вероятност сигналите да са създадени не от звезда, а от друг обект в зрителната линия," обяснява Мендез, добавяйки, че "някои комуникационни сателити предават на честотите, които ние следим."

На 12 юли един блогър коментира мистерията, свързана с Ross 128, и написа, че "никога не сме виждали сателити, които излъчват сигнали по този начин" и нарече самия сигнал "много странен".

Друго възможно обяснение е звездно изригване или енергиен поток, изхвърлен от повърхността на някоя звезда. Подобни изригвания, предизвикани от Слънцето, пътуват със скоростта на светлината, излъчват мощни радиосигнали и могат да нарушат работата на сателитите и комуникациите на Земята, както и да застрашат живота на астронавтите в космоса.

Слънчевите изригвания могат да бъдат последвани и от по-бавно движещи се но по-силно заредени потоци частици, изхвърлени от короната на слънцето (най-външния, силно разреден слой на атмосферата), които могат да разкъсат магнитното поле на планетата, да предизвикат мащабни геомагнитни бури и да увредят електрическите мрежи и електрониката.

За да разберат дали сигналът продължава да се излъчва в пространството, Мендез споделя, че тя и колегите й ще насочат Аресибо към Ross 128 и околността му още много пъти, след 16 юли.

"Ще постигнем успех, ако открием сигнала отново в звездата, не в околността й. Ако не уловим отново сигнала, тогава мистерията се задълбочава. Не сме сигурни дали можем да стигнем до дъното на тази загадка само чрез наблюдения, особено ако е единичен случай."

Но телескопът към момента не може да функционира, тъй като се калибрира, и Мендез не е сигурен кога отново ще бъде включен.

Сет Шостак, старши астроном в института SETI, потвърждава, че екипът му "знае много добре за сигналите" и може да използва мощния радиотелескоп Allen Tellescope Array в Калифорния, за да ги провери.

"Всъщност шансовете да става въпрос за земна намеса, е голяма. Това почти винаги е причината," казва още Шостак.

Засега единственият космически сигнал, който наистина може да идва от извънземни, е т. нар. WOW сигнал. Той представлява теснолентов радиосигнал, уловен на 15 август 1977 г. от щатския университет в Охайо и неговия телескоп Big Ear, използван за търсене на разумен извънземен живот. Той идва от съзвездието Стрелец и носи всички белези, че е изпратен от извънземна форма на живот. Сигналът WOW все още си остава странен и неразгадан. 

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноПсихологияСнимкиИсторияОрганизации