Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Априлският астрономичен феномен Розова луна

Априлският астрономичен феномен Розова луна

Априлският астрономичен феномен Розова луна - изображение

Всяка година през април луната става розова. Наистина. Но какво всъщност представлява априлската розова луна? Бледорозовата лунна сфера ще изгрее в нощното небе на 11 април. Розовата луна е важен знак за всички – растенията, хиберниращите животни и дори уморения човешки дух. Всички се будят и прераждат за нов живот след дългата студена зима.

Името на това пълнолуние идва от цветето флокс – едно от първите цветя, които напролет разцъфват в прелестни розови цветчета.

Флокс

Розовата луна също така диктува началото на еврейската Пасха, подвижния Велидкен в Източноправославната църква и индуския фестивал Хануман. В арабската култура нощта на розовата пълна луна се нарича бадр, което означава "пълен", но също така етимологията на названието може да се свърже със здравето и красотата. На староанглийски месец април е известен като eastre-monap, или още "великденския месец".

Ако се чудите защо пълнолунието през различните периоди на годината има различни наименования /като Синя луна или Жътвена луна/, отговорът се крие в основните годишни земеделски цикли на природата, от които зависело оцеляването на древния човек. Лунните цикли са получили названията си от коренното население на Америка, които използвали луната за проследяване на сезоните – така те разбирали кога трябва да сеят и кога да жънат. Много  племена и народи по света  използвали лунния календар, но той не бил един и същ при всички.

В някои култури годината се състояла от 4 сезона, докато при други от 5. Някои племена определяли понятието година като 12 луни, докато други като 13. Други добавяли една допълнителна луна на всеки няколко години, за да поддържат синхрона между сезоните.

Розови цветчета

Априлската розова луна е известна и с още няколко наименования като Луната на покълващата трева. Племената, които обитавали крайбрежните територии, я наричали Първа луна, защото по това време някои риби мигрират, за да хвърлят хайвера си. Други я наричат Будещата се луна, защото много животни се будят от зимния си сън. Названието Розова луна е характерно за северноамериканските племена.

Розовата луна ще може да се наблюдава между 10 и 12 април, но не е задължително да е розова. Според астролозите розовото пълнолуние е времето, когато всичко започва да си идва на мястото, което вещае началото на един изключително благоприятен период от годината.

"Космически погледнато, всичко се случва едновременно – дивата енергия, неизбежните предизвикателства, неувереността, утвърждаването и прераждането – под знака на априлската пълна розова луна и лунното затъмнение в Скорпион," казва Робърт Макдауъл. "Не чувствате ли желание да вървите напред?... Искате да издигнете връзката си на следващото ниво или да се свържете с отдавна забравен приятел? Няма по-подходящо време и място от точно сега и точно тук."

Е, розовата луна е времето, в което имате възможност да изпълните мечтите си и да възпламените отново някоя своя позатихнала страст. Какво още чакате?

източник: bustle.com

снимки: bustle.com; pixabay.com; suwalls.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиСнимкиИсторияЛюбопитноДиети