Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Каквo означава ракетата Falcon Heavy за космическoто бъдеще на човечеството

Каквo означава ракетата Falcon Heavy за космическoто бъдеще на човечеството

Каквo означава ракетата Falcon Heavy за космическoто бъдеще на човечеството - изображение

На 6 февруари от историческия космодрум Кейп Канаверал във Флорида, откъдето са изстрелвани мисиите Аполо до Луната, над стълб от гъст бял пушек излетя Falcon Heavy, свръхтежката революционна ракета на компанията Space X.

Трите преизползваеми ускорителя издигнаха ракетата в небето, изпращайки личния автомобил на основателя на компанията Илън Мъск, Tesla Roadster, на път към Марс.

Но не липсваха и опасения за успеха на мисията. Мъск се притесняваше, че експерименталната ракета, висока колкото 23-етажна сграда, може да експлодира още на площадката със силата на 1.8 милиона кг тротил (ТNT). Но Falcon Heavy пожъна огромен успех: тя напусна величествено площадката за изстрелване 39А в космическия център "Кенеди".

Мъск признава, че тестовият полезен товар е „глупав“, но ракетата успешно издигна в небето система, която ще струва само 90 милиона долара на изстрелване, което е много под досегашните цени в сектора. Това може да причини сериозни трусове и да реорганизира цялата космическа индустрия.

Илън Мъск
Илън Мъск: човекът (гений) зад компаниите Space X, Tesla Motors, Solar City и Hyperloop; визионер, Вернер фон Браун на нашето време.

„Това означава, че ще можем да предложим издигане на тежки товари… за не много повече от стойността на Falcon 9,” каза Мъск пред репортери в понеделник, визирайки ракетата с един ускорител на стойност 62 милиона долара. „Ако успеем, играта приключва за всички останали тежки ракети.“

Причината за по-ниската цена на Falcon Heavy са преизползваемите 41-метрови ускорители, изграждането на всеки един от които струва десетки милиони долари. Мъск се надява, че неговата най-нова ракета ще вдъхнови останалите компании и страни да се включат в предизвикателството.

„Искаме нова космическа надпревара. Надпреварите са вълнуващи.“

Приземяване на странични ускорители
Приземяването на страничните ускорители: грация, синхрон и красота.

След зрелищното изстрелване на тежката ракета на Space X двата странични ускорителя се приземиха успешно на земята, в синхрон и с грация, сравними с красотата на съчетание от фигурното пързаляне. За съжаление третият централен ускорител не успя да кацне гладко на платформата в океана. Но дори 2 от 3 е огромно постижение, защото останалите ракетни ускорители на пазара не могат да се използват повторно. 

Електрическият автомобил на Мъск, който вече спокойно си лети през космическото пространство към Марс, разполага с манекен в космически скафандър, наречен „Стармен“, и няколко странични камери. Ако всичко върви по план, те ще предават на живо пътешествието на Стармен зад волана на Tesla Roadster.

Ако автомобилът успешно влезе в орбита около Марс, Илън Мъск ще докаже, че компанията му може да изпрати космически кораб с хора и полезен товар до Червената планета. Наскоро той заяви, че изстрелването на Falcon Heavy е само началото на една гъвкава, надеждна и много мощна система, която се доближава до размерите и възможностите на историческата ракета на НАСА Сатурн V.

Tesla Roadster
Не, това не е монтаж. Това е Tesla Roadster със Стармен зад волана, отдалечаващи се      от Земята.

„Ако искахме, всъщност можехме да добавим още два странични ускорителя и да я превърнем във Falcon Super Heavy с около 5 милиона кг тяга.“

Компанията ще продължи да работи по решаването на проблема, който не позволи на централния ускорител да се приземи успешно на платформата в океана. Мъск заяви, че планът при всеки полет е да се запазят поне две от трите ускорителни ядра, а в идеалния случай – и трите. И Space X вече знаят какво се е случило – за да се приземи успешно централната ракета ускорител, трябва да работят 3 от деветте й двигателя, а във вторник е бил запален само единият.

Следващата ракета от серията Falcon Heavy няма да преизползва нито един от оцелелите ускорители. Двете странични ракети вече са летели самостоятелно като Falcon 9 и заслужено ще бъдат пенсионирани.

Единственото, което Мъск иска да преизползва, са металните части на върха на всяка ракета ускорител, които я направляват при приземяването – те се наричат решетъчни перки. Главният изпълнителен директор на компанията не прикри радостта си, че са оцелели. Производството им отнема много време, особено откакто компанията започна да ги прави от титан.

На кратко, изстрелването на ракетата Falcon Heavy във вторник е историческо, защото отваря вратите на по-евтините и достъпни космически полети и изпращането на хора на далечни разстояния (като например до Марс) с голям полезен товар. Както казва самият Илън Мъск, с подобна система могат да се изпращат апарати до Плутон и отвъд без необходимостта от междинна спирка. Освен това мечтата на визионера, който стои зад проектите Space X, Tesla Motors, Solar City и Hyperloop, e да демократизира космическите полети и те да станат достъпни и за обикновените граждани. Истински Фон Браун на нашето време, Мъск може би ще превърне човечеството в космическа раса и ще проправи пътя ни до Марс и отвъд.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com; verge.com
Снимки: cnn.com; torontostar.com; reddit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации