Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 25 цитата от гения на нашето време – Илон Мъск – I част

25 цитата от гения на нашето време – Илон Мъск – I част

25 цитата от гения на нашето време – Илон Мъск – I част - изображение

Илон Мъск е имал футуристичен поглед към света още в детските си години, когато продал първия си софтуер – игра, наречена Blastar. Тогава бил само на 11 години.

През 1999 г. той основава и продава компанията Compaq за 300 милиона долара и влага парите в основен дял в PayPal, която eBay през 2002 г. купува за 1.5 милиарда долара.

След това основава 3 компании, които имат потенциала и със сигурност ще променят света: Tesla, SpaceX и Solar City.

Фигурата на Мъск, който работи по 100 часа на седмица и е печелил 13 милиарда, въпреки че никога не си води записки по време, остава пълна енигма както за хората около него, така и за всички нас. Вижте как разсъждава този гений, който скоро ще отведе човечеството на Марс, а вероятно и отвъд…

"Мисля, че би било страхотно да се родиш на Земята и да умреш на Марс."

"Завършил съм физика и икономика и израснах в инженерска среда – баща ми е електромеханичен инженер. Затова около мен имаше много инженерски неща. Когато задавах въпрос, получавах истинско обяснение за това как работят нещата. Също така обичах да правя модели на ракети и тъй като в Южна Африка нямаше готови комплекти, трябваше да отида до някоя аграрна аптека и да си набавя нужните съставки за ракетното гориво, да ги смеся и да ги поставя в тръба."

"Забележително е колко много неща можеш да взривиш. Късметлия съм, че всичките ми пръсти са си все още на мястото."

Относно любимата му книга "Пътеводител на галактическия стопаджия": "Научи ме, че най-трудното нещо е да измислиш въпроса, който трябва да зададеш, но щом го направиш, останалото е наистина лесно."

"Започвайки с PayPal аз си мислех е, какви са другите проблеми, които вероятно ще засегнат най-много бъдещето на човечеството? Вместо 'какъв е най-добрият начин да правиш пари', което също е ОК."

"Справих се доста добре с PayPal. Бях най-големия акционер в компанията и разполагахме с около милиард и половина първоначален капитал, който после се удвои. Затова да, справих се доста добре, но идеята основното ми занимание да е да си лежа на някоя пейка, звучи ужасно – всъщност най-ужасното нещо на света. Ще полудея. Ще трябва да съм на някакви сериозни медикаменти. Бих се отегчил супер много. Обичам високите обороти на работа."

"Работете като проститутки. Имам предвид, че трябва да работите около 80 до 100 часа седмично. Това подобрява възможностите за успех. Ако останалите хора работят по 40 часа седмично , а вие по 100, дори да правите едно и също нещо, ще постигнете за 4 месеца онова, което на него ще му отнеме година."

"Физиката е добра рамка на мисленето… Сведете нещата до фундаменталните истини и започнете да разсъждавате от там."

"Не вярвам в напредъка. Всъщност, когато интервюирам потенциален служител и той или тя каже, че всичко е заради напредъка, възприемам го като лош знак. Проблемът е, че в голяма част от големите компании напредъкът се превръща в заместител на мисленето. Насърчават ви да се държите като чарк в сложна машина. Честно казано, това ви позволява да задържите хората, които не са умни и не толкова креативни."

"Талантът е изключително важен. Като в спортен отбор е: отборът, който има най-добрия играч, често печели, но също така е от значение как тези играчи играят заедно, както и стратегията, която следват."

"Целта на компанията трябва да е много убедителна. Ако се поставите на мястото на някого, който е талантлив и е на световно ниво, той трябва да повярва, че има потенциал за големи приходи и да повярва в лидера на компанията, че сте точния човек, с който той иска да работи. Това може да се окаже трудно нещо, особено ако се опитвате да привлечете хора от други компании."

"Наистина обръщайте внимание на негативните отзиви и ги искайте, особено от приятели… почти никой не го прави, а е наистина полезно."

"Провалът е вариант. Ако нещата не се провалят, не си достатъчно иновативен."

Към втора част > > >

източник: time.com
снимки: youtube.com; techinsider.com; forbes.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл