Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец д-р Линдзи Хамилтън предупреждава: Не подарявайте мопс като коледен подарък!

д-р Линдзи Хамилтън предупреждава: Не подарявайте мопс като коледен подарък!

д-р Линдзи Хамилтън предупреждава: Не подарявайте мопс като коледен подарък! - изображение

Те са символ на висок стандарт и дори на това, че сте в крак с модата - но притежанието на очарователен мопс, с който да си правите клипчета в социалната мрежа, сега се осъжда като жестокост към животните.

Искаме да подчертаем, че това не е нашето мнение и със сигурност не е мнението на всички ветеринари. Това е гневният отговор на д-р Линдзи Хамилтън от Института "Барбрахам" на модата в избора на домашен любимец.

"Хората купуват мопс или френски булдог, и мислят, че шумното им дишане е смешно", коментира д-р Хамилтън  във Фейсбук пост, "но всъщност това е знак, че те страдат".

Въпреки здравните рискове, домашните любимци се превръщат в най-популярният избор в Обединеното кралство, с 300% увеличение в продажбата им през последните 15 години.

Необяснимата мода, свързана с брахицефални породи (мопс, бостън териер, пекинез, боксер, булдог или въобще всички кучета с т.нар. сплескана муцуна), никак не помага: лейди Гага и Дейвид Бекъм са само някои от имената, които увеличават търсенето им.

С приближаването на празника търсенето на тези породи и най-вече на мопса се увеличава, но д-р Хамилтън е "ядосана, по дяволите", имайки предвид неоспоримото научно доказателство, че повечето от тези животни се раждат с тежки инвалидизиращи заболявания.

Тя добавя:

"Всеки казва "ооо, колко са сладки ", но не осъзнава колко много се мъчат. Като спешен ветеринар съм виждала толкова прегазени кучета. Сега виждам все повече, които не могат да дишат."

Изследователска група от Кеймбридж прави проучване, оценяващо способността на тези кучета да дишат. Резултатите са удивителни. Те откриват, че 60% се нуждаят от операция.

"Хората купуват мопс и френски булдог, мислейки си, че е смешно, когато ги чуват да "хъркат", но всъщност това е знак, че са в дистрес."

Според снимките, придружаващи нейния пост, разликата между размера на пространството за дишане при тези породи и това при останлите е значителна.

Д-р Хамилтън продължава:

"Снимките на моя пост са всъщност това, което ветеринарните лекари виждат, когато отворят муцунката на куче с плоско лице."

Техният респираторен ритъм е толкова висок, че обикновено нямате време да направите такива снимки. Ако пропуснат няколко дъха, те посиняват, защото нямат кислороден резерв.

Те полагат толкова много усилие да дишат, че не са в състояние да се окисляват. Повечето други кучета имат дихателен резерв.

"Много популярни породи са внасяни контрабандно от Европа, за да се отговори на търсенето. Има огромен пазар за контрабандата им отвъд океана. Моят съвет за хора, които искат да купят куче, е да намерят обикновена порода или просто куче, което може да диша като цяло."

Начинът, по който са представени френските булдози, води до невежество за сериозните им медицински проблеми, което кара някои собственици да определят звуците на задушаване като нещо сладко, отколкото като потенциален риск за здравето.

(ЛЯВО: нездравословни, прекомерно ограничени кучешки ноздри. ДЯСНО: по-здрави, по-малко ограничени ноздри)

Други лекари подкрепят предупрежденията на Хамилтън, но предлагат умерен подход, като преподават на хората как да взимат информирани решения при избора на мопс.

Според д-р Дейвид Сарган, преподавател в университета в Кеймбридж, който проучва връзката между кучета с плоски лица и раковите заболявания:

"Не казвам никога да не купувате някое от тези кучета, но при тях има по-висок процент проблеми в сравнение с други породи. Когато искате да купите такова куче, уверете се, че не издава прекомерно количество шум, като хъркане или задушване. Уверете се дали могат да дишат лесно. Уверете се, че са развъдени правилно. Увеличаването на броя на френските булдози в Обединеното кралство е трудно да се обясни. Това е знак, че много от тях са импортирани."

Ако заспиват прави, това не е сладко. Това е знак, че кучето не може да спи добре. Тези кучета страдат от сънна апнея, защото не могат да получат достатъчно кислород в кръвта си.

Това не се отнася за всички кучета, но за висок процент това е така. Изследователските групи проучват как могат да им помогнат да бъдат по-здрави.

Тъй като тези кучета се смятат за сладки, има много компании, които ги използват в рекламата - Чърчил е един от тях.

Френските булдози и мопсовете са навсякъде в рекламите, защото хората мислят, че са сладки.

Те са много добри кучета и вече не са агресивни, но сега имат други проблеми и наистина трябва да помислим как това може да бъде решено.

Само преди няколко години популярната медийна компания College Humor издаде вирусна комедия, която разкрива елитарните развъдни практики зад различните породи кучета и ужасните странични ефекти, които носи на тяхното здраве.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: davidwolfe.com

Снимки: пак там

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиПсихологияИсторияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина