Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Кучетата- водачи Салти и Розел - приятел в нужда се познава

Кучетата- водачи Салти и Розел - приятел в нужда се познава

Кучетата- водачи Салти и Розел - приятел в нужда се познава  - изображение

Кучетата- водачи са не по-малко умни и амбициозни от всички нас, но постигат своята цел с четворно по-големи усилия. Те са „очите“, свободата, независимостта и един нов хоризонт за незрящия човек. Четириногите отварят шкафове, помагат при обличане или събличане на своя стопанин, както и езопасно напътстват партньора си през кръстовища, стълби и врати. Тези красиви и прекрасни животни не само оказват помощ в ежедневието на незрящия, но в рискови ситуации се превръщат в спасители на човешки живот.

27 часа след падането на кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, и когато си мислят, че ще умрат двама незрящи служители са спасени от своите кучета-водачи. Героите Салти и Розел са пример за доблест, вярност и кураж. Всяко едно от тях успешно ръководи собствениците си от горящите сгради, преди да се сринат.

В онзи съдбовен септемврийски ден Салти спи спокойно до бюрото на стопанина си Едуардо Ривера, когато сградата започва да се люлее. Мъжът се оказва в огнен капан и заповядва на лабрадора си да тръгва без него. Смелото животно прескача през огъня и успява да открие безопасен път през пламъците и превежда незрящия мъж 108 етажа надолу.

куче

Същото прави и вярното куче Розел на служителя Майкълм Хингсън. Лабрадорът стои плътно до него и повежда мъжа през горящите и задимени стълби сред тълпата от паникьосани хора, опитващи се да избягат възможно най-бързо.Розел остава концентриран върху работата си въпреки паниката, дима и шума около него. Когато кучето води своя отровен от дима стопанин до линейките, медиците откриват множество изгаряния по тялото на четириногото.

Подобни истории ни помагат да осъзнаем, че кучетата не са със статут „домашни любимци“, а спасители на човешкия живот, които проявяват кураж и  доказват вярност към собствениците си. И ако Салти и Розел спасяват господарите си от физическа смърт, то има десетки примери, в които кучетата предпазват от емоционална такава. Те запълват една огромна празнина в душите на хората лишени от зрение, връщат самочувствието и доверието у тях. С течение на времето в тяхно лице хората намират истински и верен приятел. С куче водач, дните на незрящия са изпълнени с  по-малко трудности и повече възможности за реализация и осъществяване на мечти.

източник: todayifoundout.com

снимки: pinterest.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпортАлт. медицинаОрганизацииСнимкиИсторияЗдравни съветиВидеоАнкетиПсихологияПроизводители