Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 14 предизвикателства, с които не осъзнавате, че незрящите се сблъскват всеки ден

14 предизвикателства, с които не осъзнавате, че незрящите се сблъскват всеки ден

14 предизвикателства, с които не осъзнавате, че незрящите се сблъскват всеки ден - изображение

За повечето хора зрението е най-важният начин за получаване и интерпретиране на информация от външния свят. Учените все още не знаят много за най-дълбоките кътчета на мозъка - така че няма точна статистика, която да подкрепи това - но повечето експерти се съгласяват, че зрението е нашето доминиращо сетиво. Хората с увреждания на зрението обаче изпитват света чрез напълно различни механизми. Това не е по-добро или по-лошо, а просто различно.

Слепотата има своите предизвикателствата, разбира се, имайки предвид, че по-голямата част от света е предназначен за хора с нормално зрение. В резултат на това, живеенето с ограничено зрение означава, че незрящите хора се сблъскват с неща, които повечето от нас приемат за даденост. Ако някога сте се чудили какво е чувството да сте незрящи, ето няколко ежедневни препятствия, с които трябва да се справяте в такъв случай. 

Погрешното схващане, че слепота означава да виждаш само мрак

Повечето от нас смятат, че да си незрящ е като да се разхождаш със затворени очи. Това обаче не е така. От правна гледна точка, някой може да бъде сляп и да запази известна част от зрението си. За да се счита за "правно сляп", човек трябва да има зрение 20/200 или по-малко (т.е. да притежава 10% от зрението, което би трябвало да притежава).

Националната федерация на слепите в Америка в действителност насърчава хората да се определеят като слепи, ако зрението им е достатъчно влошено, дори с коригиращи лещи, така че да трябва да използват алтернативни методи, за да извършват дейност, която хората с нормално зрение биха извършвали с помощта на очите си.

Бележка на вратата на тоалетната може да бъде напълно обезпокоителна

Представете си това: Имате спешна нужда и разсеяно се шмугвате в най-близката тоалетна. Щом влизате, забелязвате, че две от трите кабинки са заети, но третата е отворена. Въпреки това, когато натискате бравата на вратата едва забелязвате малък флайър, който рекламира специалните напитки в района. Вие го пренебрегвате и пристъпвате към това, за което сте влезли. Това е достатъчно често срещана ситуация.

За човек със зрителни увреждания обаче това флайърче на вратата е истинско минно поле. Дали това е реклама? Или е бележка, че нещо в тоалетната е повредено и ще се сблъскате с проблем, веднага щом пуснете казанчето?

Тегленето на пари от банкомата може да бъде наистина сложен процес

Въпреки че съществуват банкомати за незрящи, те все още са извънредна рядкост. Ако банкоматът не говори, машината е по същество недостъпна за незрящ човек, тъй като той не можете да види съответните съобщения и номера на екрана.

Дори озвучен, процесът на поставяне на вашата карта в слота и преминаването през различните звукови подсказвания може да отнеме доста време.

Пари в брой създават друг тип проблеми

Въпреки че дебитните и кредитни карти намалиха нуждата да носим пари в брой, неизбежно е повечето възрастни да трябва да се оправят с кеш в някакъв момент. Когато сте незрящи, боравенето с пари представлява цял набор от потенциални проблеми.

Хората с увреждания на зрението могат да използват ноу-хау, за да различават банкнотите или да ги сгъват по различни начини, за да обозначат стойността им, но все пак има потенциален риск да попаднат на нечестен касиер.

Британското правителство се опита да разреши този проблем през 2017 г. Новите банкноти от 10 паунда в страната имат релефни точки в горния ляв ъгъл, за да помогнат на незрящите и зрително затруднените лица да ги различават по-лесно.

Налага се да се справят с безкрайно количество снизходителност

Отделете пет минути, за да поговорите с човек със зрителни увреждания и ще разберете, че той не счита себе си за инвалид. Слепите хора просто трябва да обработват информацията по различен начин. За съжаление, този факт не променя начина, по който повечето хора гледат на тях.

Най-трудната част от това да си сляп, по думите на един незрящ човек, е "да накараш хората да преминат отвъд собствените си предубеждения и очаквания за слепите хора … (снизхождение) е нещото, което преживявам доста често. Нерядко откривам, че хората очакват да имам много по-ограничени възможности поради липсата на зрение. Често, ако съм в ресторанта, сервитьорът ще попита какво харесвам, защото слепотата означава, че няма да мога да им съобщя какво искам".

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: ranker.com

Снимка: 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлСпортАлт. медицинаОрганизацииСнимкиИсторияЗдравни съвети