Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Създадоха първия смарт часовник за слепи хора с брайлов циферблат

Създадоха първия смарт часовник за слепи хора с брайлов циферблат

Създадоха първия смарт часовник за слепи хора с брайлов циферблат - изображение

В света има 285 милиона незрящи хора, които водят труден живот. Но всеки ден учените измислят нови изобретения, които да облекчат съществуването им! Южнокорейският инженер Дот е създал първия часовник с брайлов циферблат в света – устройство, достойно за XXI век!

Часовникът Дот показва информация чрез 4 активни динамични брайлови клетки и потребителите могат да контролират скоростта, с която се сменят цифрите. Дот е свързан със смартфон чрез блутуут /точно както всички останали смарт часовници/ и може да получава съобщения от различни приложения /като Massenger, Google Maps и др./. Потребителите също така могат да изпращат прости съобщения, използвайки страничните бутони. Часовникът Дот поддържа Open API, което означава, че всеки може да разработи приложения за него.

Съществува голямо разнообразие от дигитални устройства за слепи хора, но по-голямата част от тях използват звук. Това създава някои проблеми, тъй като или незрящият трябва да използва слушалки и да се изолира от страничните шумове /които за жизненоважни за слепите хора/, или да допуснат информацията да стане публично достояние. Освен това съществуващите брайлови устройства са тромави и скъпи – само около 5 %  от незрящите хора притежават подобни предмети.

Смарт часовникът Дот е разработван в продължение на 3 години и компанията най-сетне ще започне производството и доставката на устройствата за 140 000 души, сред които и Стиви Уондър. Фирмата планира да достави 100 000 часовника през 2017 г. и още 40 000 догодина. 1 000 броя ще бъдат продадени на дребно в Лондон, като цената им ще е 320 долара.

източник: boredpanda.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниПсихологияБотаника