Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Най-умните породи кучета

Най-умните породи кучета

Най-умните породи кучета - изображение

Определянето на нивото на интелигентност на кучетата е трудна задача. Необходимо е да се вземат предвид няколко неща.

Според кучешкия психолог Стенли Корън съществуват няколко вида интелигентност: инстинктивна, адаптивна, работна, кинестетична, пространствена, междуличностна и много други.

Животинският бихейвиорист Франс де Вал твърди, че хората определят интелигентността на кучетата по много ограничен начин, което често води до невалидни резултати от експерименти.

Докато кучешкото поведение се изследва из лабораториите на университети като "Йейл", "Харвард" и "Дюк", засега учените разполагат с достатъчно данни, за да определят колко умни са породите кучета спрямо работната им интелигентност – доколко успешно следват команди.

В известната си книга "Интелигентността на кучетата" Стенли Корън представя резултатите от проучване, включващо оценките на 199 съдии от спортни изяви за породисти животни.

Според автора отговорите на съдиите са изненадващо сходни. Въпреки това много от тях добавят, че има изключения от правилото и държанието на кучетата зависи изключително много от обучението на стопаните.

Представяме ви списък с най-умните породи според книгата на Стенли Корън. Това са най-умните кучета, които научават нова команда след по-малко от пет тренировки и изпълняват заповедите на стопанина си в 95% от случаите.

1. Бордър коли
2. Пудел
3. Немска овчарка
4. Голдън ретрийвър
5. Доберман
6. Шетландска овчарка
7. Лабрадор ретривър
8. Папийон
9. Ротвайлер
10. Австралийско пастирско куче

Съществуват някои изключения. Стенли Корън разказва историята за дресьор на кучета, който успява да спечели няколко състезания за покорство със стафордширски бултериери (№49 в списъка за работна интелигентност).

Трябва да се вземе предвид и различните начини за измерване на възможностите на животните, от които работната интелигентност представлява само един аспект.

В книгата си Стенли Корън разказва историята за толер (№20 в списъка за работна интелигентност), наричан още новошотландски ретривър – порода кучета, които специализират в лова на гъски. Според автора животното е прекалено умно за състезанията, тъй като е прекалено наблюдателно, отчитащо всяко движение на стопанина си, дори лекото помръдване на главата или смяната на погледа. Това превръща новошотландски ретривър в неподходяща порода за спортни изяви.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки:unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиАнкетиВидеоИсторияСпортСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина