Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 8 типични черти на интелигентните хора – I част

8 типични черти на интелигентните хора – I част

8 типични черти на интелигентните хора – I част - изображение

Те се приспособяват много лесно

Интелигентните хора се адаптират много лесно и процъфтяват във всяка среда. Те показват на какво са способни независимо от усложненията или ограниченията на мястото или хората, сред които са принудени да работят.

Наскоро излязло психологическо проучване потвърждава тази идея. Интелигентността зависи от това дали си способен да промениш собственото си поведение, за да взаимодействаш много по-ефективно със средата, в която се намираш, или пък да промениш самата среда.

Те знаят, че нищо не знаят

Най-умните хора не се срамуват да признаят, че не са запознати с дадена концепция или идея. Те не се страхуват да кажат "Не знам". А и това лесно може да се промени.

Това твърдение се подкрепя от класическото проучване на Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг, които откриват, че колкото по-глупав си, толкова повече надценяваш умствените си възможности.

При един експеримент например, учените разпитали ученици, явили се на тест за интелигентност. Тези, които имали най-малко точки предполагали, че са дали верен отговор на поне 50 % от въпросите. И обратно – тези с най-високи резултати подценявали броя на правилните си отговори.

Любознателността им е неизчерпаема

Твърди се, че веднъж Албърт Айнщайн казал: "Не притежавам никакъв специален талант, просто съм страстно любознателен."

Или с други думи интелигентните хора си позволяват да бъдат очаровани от неща, които останалите приемат за даденост.

Едно проучване, публикувано през 2016 г., предполага, че съществува връзка между детската интелигентност и отвореността към нови изживявания – което обхваща и интелектуалното любопитство – през зрелостта.

Учени следили развитието на хиляди хора, родени във Великобритания през последните 50 години и установили, че 11-годишните, които са получили по-висок резултат на тестовете за интелигентност, се оказали по-отворени към света на 50 години.

Те нямат предразсъдъци

Умните хора са отворени към нови идеи и възможности. Интелигентните индивиди искат да приемат и зачитат възгледите на другите и ги оценят без предразсъдъци. Те са отворени към "алтернативни решения" на проблемите.

Психолозите твърдят, че отворените към света хора – тези, които търсят алтернативната гледна точка и претеглят честно доказателствата, изказани от техните събеседници – постигат по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

В същото време умните хора са внимателни и обмислят дълго коя идея или ход да предприемат.
Интелигентният ум се нуждае от сериозни доказателства, преди да приеме нещо за чиста монета.

Към втора част > > >

 

Още по темата:

4.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноНовиниСнимки