Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Най-интелигентните хора в историята

Най-интелигентните хора в историята

Най-интелигентните хора в историята - изображение

Вглеждайки се по-внимателно в развитието на поп културата може да не забелязваме, но интелигентността е най-цененото качество у хората. Понякога умните деца имат затруднения в училище, а известните личности винаги оказват влияние върху съзнанието на децата, особено когато са много малки. За щастие, в истинския живот хората се интересуваме от това какво реално можем да вършим. В какво ни бива.

Въпросът с интелигентността винаги е пробуждал дебати за това дали е вродено качество или се придобива с времето. С други думи — способност, която се развива или е като посято семе, което само щастливците са спечелили от лотарията на живота. В днешно време се счита, че интелигентността е нещо, което може да се развива с течение на времето и в зависимост от нещата, които вършим, за да я поддържаме и усъвършенстваме. А е възможно да бъде съвкупност от двете.

Интелигентността невинаги се измерва чрез тестове, но IQ обикновено е най-показателния в тези случаи. Представяме ви 10 човека, изкарали най-високи резултати на IQ - тестове.


10. Стивън Хоукинг - IQ 160
Най-известен е с научните си познания и най-вече с книгата си "A brief history of time" ot 1988 година, която съдържа откритията му в областта на теоретичната физика, включително разсъжденията му за теорията за Големия взрив. Книгата се превръща в бестселър по целия свят. От тогава са продадени 10 милиона копия. Приносът на Хоукинг в теоретичната физика е истинска революция в развитието на човешките познания.


9. Алберт Айнщайн - IQ 160-190
Точният резултат на мъжа, известен с тласъка, който дава в областта на физиката не е известен, тъй като той никога не е правил този тест. Експерти сочат обаче, че резултатите му биха варирали от 160 до 190. Айнщайн е роден в Германия през 1879 година и е популярен с разработването на теорията на относителността, която (заедно с квантовата механика) е една от двете теории, станали основа за цялото ни съвременно разбиране за физиката. Освен това, той участва в разработването на ядреното делене, към което по-късно се отнася със смесени чувства заради изработването на ядреното оръжие.


8. Джудит Полгар - IQ 170
Шахът е игра, която винаги е била тясно свързана с интелектуални способности. Джудит Полгар е смятана за най-великата жена шахматистка. Става гросмайстор на 15 години, което я прави най-младия играч до тогава. Джудит е първата жена успяла да победи Гари Каспаров.


7. Леонардо да Винчи - IQ 180-190
Както за Айнщайн, така и за да Винчи не можем да дадем точен резултат. Експерти твърдят, че резултатът му би бил 180-190, което съответно го прави един от най-високите. Имайки предвид всичко, което е постигнал, този резултат е напълно допустим. Той е първият известен математик и експерт в различни области. Той е майстор в областта на живописта, скулптурата, музиката, математиката, инженерството, геологията, картографията и е велик писател.


6. Мерилин Вос Савант - IQ 190
Най-подходящото название за тази жена е "гений". Родена е 1946 година и става популярна, когато е вписана в рекордите на Гинес като човека с най-високо IQ за 80-те. По това време, резултатът и от 190 е бил ненадминат. По-късно става писател и стартира рубрика "Попитай Мерилин", в която хората й задават въпроси. Мерилин поддържа рубриката си и до днес.


5. Гари Каспаров - IQ 194
Гари Каспаров е руски гросмайстор, който е считан за най-великия шахматист на всички времена. От професионалния си дебют през 1986 до 2005 година, Каспаров заема първото място в 225 от общо 228 месеца. Освен с шахматската си игра, става известен в Русия с мачовете си срещу компютъра "Deep Blue" и политическите му изяви, в които показва отрицателното си мнение за Владимир Путин. В момента не се занимава активно с шах, а е член на Фондацията за човешките права.


4. Ким Унг-Йонг - IQ 210
Ким е интересна личност не заради нещата, които върши, а заради нещата, които е отказал да прави. Роден е в Южна Корея през 1963 година и започва да говори, когато е едва на 6 месеца. На три годишна възраст чете на английски, немски, корейски и японски. След като неговите способности станали известни на останалия свят, той заминава за САЩ, където започва образованието си. Започва работа в НАСА, но се разочарова и се връща в Южна Корея, за да стане учител. Интересното е, че се отказва от всички възможности, които стоят пред него, в името на това да живее съвсем обикновен живот.


3. Кристофър Хирата - IQ 225
Кристофър Хирата е най-малкият американец, който печели златен медал на Международната олимпиада по физика през 1996, когато е само на 13 години. Записва се в техническия университет в Калифорния на 14 години и успешно завършва докторската си степен в "Принстън", когато е на 22.


2. Терънс Тао - IQ 225-230
Терънс Тао е роден в Австралия и е дете на имигранти. Тао специализира в областта на хармоничните анализи, комбинаториката и математика. В момента преподава в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.


1. Уилиям Джеймс Сидис - IQ - 250-300
Уилям Сидис е още една личност, чиято IQ не е точно. Експертите сочат, че IQ резултатът му би бил между 250 и 300, което ще го направи човекът с най-висок резултат в света. Какво е направил Сидис, за да заслужи подобно място? Роден е през 1898 година и започва обучението си в "Харвард" на 11 годишна възраст, за да учи математика. По това време той е най-младият студент в престижен университет. След като завършва обучението си започва да преподава, но по-късно се отказва, тъй като студентите не го зачитали, защото е по-малък от тях. Заради високите си резултати, които постига в обучението си е страдал от недопускането му от обществото и не е могъл да завързва приятелства. Голяма част от живота му е помрачена от юридически проблеми заради участието му в социалистически движения, както и престоя му в санаториум. След освобождаването му през 1921 година, "проблемния" гений спира да се занимава с математика и започва да води нормален начин на живот. Умира на 46 години от мозъчен кръвоизлив.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиИсторияСпортСпорт и туризъмНовиниАлт. медицинаЛичностиТестовеАнкетиДиетиИзследвания